Αμείωτο παραμένει το βάρος της πανδημίας στη χώρα μας εξαιτίας του αυξημένου ιικού φορτίου που διατηρεί τα ημερήσια κρούσματα στον ύψιστο βαθμό κινδύνου, παρά την πτωτική πορεία που έχει αρχίσει να διαφαίνεται, καθώς δεν βρίσκεται στα επιδιωκόμενα επίπεδα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κλείσιμο ως τις 7 Ιανουαρίου ήταν αναπόφευκτο δεδομένης της κατάστασης και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο επικείμενο άνοιγμα της αγοράς, διότι δεν αποκλείεται να βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπληξεις.
Ήδη ο επιδημιολογικός χάρτης, σε αρκετές περιοχές, όπως η Αθήνα, η Ξάνθη, η Πέλλα, η Λάρισα και τελευταία η Αιτωλοακαρνανία και Ημαθία, δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης αντί για πτώση και ο λόγος δεν αφορά Στον καιρό, αλλά την περιορισμένη εφαρμογή των μέτρων του απαγορευτικού.
Ακόμη χειρότερα, οι θάνατοι συνεχίζουν με αυξανόμενους ρυθμούς παρά τα περιοριστικά μέτρα, και την εβδομάδα που πέρασε κινήθηκαν κατά μέσο όρο στα 110,8 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού στο 14ήμερο, με μέσο όρο στην Ευρώπη τα 104,6 άτομα.
Αντίστοιχα δυσάρεστη είναι και η πορεία των περιστατικών που χρειάζονται εντατική, που έχει φτάσει τα 2,9 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού ημερησίως, όταν τον Απρίλιο στην κορύφωση του πρώτου κύματος, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε το 0,5 ανά 100.000 πληθυσμού.
Το δύσκολο επιδημιολογικό τοπίο ενισχύεται και από τους υπόλοιπους δείκτες που εμφανίζονται αμείλικτοι, καθώς το ποσοστό θετικότητας στα τεστ που διενεργούνται παραμένει πάνω από 10% (στο 10,2%) τριπλάσιο από το υψηλό όριο του 3% που αρκεί για να σημάνει συναγερμός.
Το ΕΣΥ, παραμένει υπό πίεση, καθώς οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τις 3.000 άτομα, ενώ οι εισαγωγές παραμένουν αμείωτες περίπου στις 300 ημερησίως, με τα εξιτήρια να είναι αισθητά χαμηλότερα σε αριθμό, γεγονός που σημαίνει ότι οι κλίνες δεν αποδεσμεύονται.
Τα νέα μέτρα
Μιλώντας στο liberal.gr για τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σημειώσει πως «Καλώς αποφασίσθηκε το κλείσιμο ως τις 7 Ιανουαρίου. Με τέτοιο ιικό φορτίο, τόσο αυξημένο και τόση επιβάρυνση του συστήματος υγείας, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικό. Βλέπουμε μια μικρή ύφεση στα κρούσματα όμως η αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας θα πάρει χρόνο. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Οπότε προχωρούμε με τα μέτρα που έχουμε διαθέσιμα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».
Αναφερόμενη δε στο επικείμενο άνοιγμα των εποχιακών καταστημάτων, η κ. Παγώνη τόνισε: «Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή όταν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του. Οι μάσκες και οι αποστάσεις είναι το μόνο μέσο αυτοπροστασίας, οπότε όταν ανοίξουν τα εποχιακά εμπορικά καταστήματα θα πρέπει οι πολίτες να αποφύγουν το συνωστισμό με κάθε τρόπο. Θα πρέπει να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά όταν βλέπουν να επικρατεί συνωστισμός, θα πρέπει να φεύγουν από τα σημεία αιχμής. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος...».
Σταθεροποίηση
Στην σταθεροποίηση αντί της πτωτικής πορείας των κρουσμάτων, εστίασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι ως τις 27 Νοεμβρίου, η πορεία της πανδημίας στη χώρα ήταν πτωτική. Τώρα, παρατηρείται μεν αποκλιμάκωση στη Θεσσαλονίκη, εντούτοις στην Αθήνα τις τελευταίες πέντε ημέρες η μείωση είναι ανεπαίσθητη, δείχνοντας τάση σταθεροποίησης. Και δεν είναι ο καιρός που ευνοεί τον ιό, γιατί το μοντέλο, περιλαμβάνει την παράμετρο του καιρού, ο οποίος θα συνεχίζει να γίνεται ολοένα και πιο χειμωνιάτικος όσο πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς.
«Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα», σημείωσε ο καθηγητής, για να προσθέσει ότι αντίστοιχα, σταθεροποίηση παρατηρείται στην Ξάνθη, Πέλλα και Λάρισα, ενώ «στο κόκκινο» μπαίνουν τώρα και η Αιτωλοακαρνανία και η Ημαθία.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι μπαίνουμε σε δυσκολότερη περίοδο λόγω καιρού, με τάση αυξητικής πορείας του ιού και το lockdown -όπως εφαρμόζεται- δεν είναι ικανός παράγοντας να περιορίσει τη μετάδοσή του, αν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, χωρίς απολυμάνσεις και τρόπους ελέγχου του συγχρωτισμού των πελατών στους εσωτερικούς χώρους.