State Department: Παραμένει συνεργάσιμος εταίρος στα ζητήματα τρομοκρατίας η ελληνική κυβέρνηση

State Department: Παραμένει συνεργάσιμος εταίρος στα ζητήματα τρομοκρατίας η ελληνική κυβέρνηση

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι μεταξύ των υψηλών προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνει η έκθεση του State Department για την Ελλάδα το 2016 που δόθηκε στη δημοσιότητα. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Protothema.gr, η έκθεση σημειώνει ότι οι σποραδικές επιθέσεις μικρής κλίμακας με αυτοσχέδιους μηχανισμούς ήταν και λιγότερες από τα δύο προηγούμενα χρόνια και δεν είχαν στόχο να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.

Συνεργάσιμος εταίρος η Ελλάδα

Στην εισαγωγή της, η έκθεση που καλύπτει το έτος 2016, σημειώνει για την Ελλάδα ότι “η Ελληνική Κυβέρνηση παρέμεινε ένας συνεργάσιμος εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι μεταξύ των υψηλών τους προτεραιοτήτων. Συνέβησαν σποραδικές επιθέσεις μικρής κλίμακας όπως με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τοπικές τρομοκρατικές ομάδες, αλλά αυτές οι επιθέσεις ήταν λιγότερες από τα προηγούμενα δύο χρόνια. Γενικά αυτές οι επιθέσεις δεν φαίνεται ότι σκόπευαν να προκαλέσουν σωματική βλάβη, αλλά αναζητούσαν να περάσουν ένα πολιτικό μήνυμα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε άμεσα τις ξένες τρομοκρατικές δράσεις, όπως την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες το Μάρτιο του 2016 καθώς επίσης καταδίκασε έντονα τις δράσεις του ΙSIS” καταλήγει η εισαγωγή της έκθεσης του State Department.

Στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ τονίζεται επίσης ότι οι τοπικές τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν λιγότερες από τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Η έκθεση επαινεί τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) αλλά τονίζει ότι δεν διαθέτει τη δυνατότητα επεξεργασίας του μεγάλου αριθμού δεδομένων που έχει συλλέξει.

Ασκείται, όπως και στο παρελθόν, κριτική για τις ελληνικές ταυτότητες και υπογραμμίζεται ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε μετατροπές και αντικαταστάσεις φωτογραφιών και ότι δεν έχουν υιοθετήσει παραμέτρους ασφαλείας όπως ψηφιακές φωτογραφίες και βιομετρικά στοιχεία.

Επισημαίνεται επίσης ότι έξι από τους τρομοκράτες στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδος εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης και τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει πορώδη σύνορα.

Σε αυτό το σημείο της έκθεσης τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι μέρος του παγκόσμιου συνασπισμού για την πάταξη του ISIS και υλοποιεί τις αποφάσεις 2178 και 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με το καθεστώς κυρώσεων εναντίον του ISIS και της Al Qaida.

Η έκθεση κάνει αναφορά στα τρομοκρατικά χτυπήματα που συνέβησαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που αφορούν σε μικρής κλίμακας επιθέσεις που κατά βάση εκτελέστηκαν από τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες στόχευσαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και μια Ευρωπαϊκή Πρεσβεία.

Οι αιχμές

Η έκθεση του State Department επαινεί τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και επισημαίνει ότι στις τάξεις της περιλαμβάνει νέους αξιωματικούς με υψηλό ηθικό και κατάρτιση και ενώ έχει επιδείξει τις ικανότητές τους να συλλέγει πληροφορίες, δεν διαθέτει τις δυνατότητες να επεξεργαστεί τον υψηλό αριθμό δεδομένων που διαθέτει και να τα μοιραστεί με άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής.

Για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των συνοριοφυλάκων, οι ΗΠΑ προσέφεραν επιμόρφωση σε 100 υπαλλήλους αεροδρομίων, αξιωματούχους αεροπορικών εταιριών και αστυνομικούς όπως και σε 25 αστυνομικούς για ζητήματα ανάλυσης εγγράφων σε θέματα διαφθοράς.

Τονίζεται επίσης ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές άσκησαν έλεγχο σε 2530 ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές αλλά δεν κατέγραψαν αποδείξεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν ότι το FBI προσέφερε επιμόρφωση σε περίπου 20 αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ακτοφυλακής και Financial Intelligence Unit (FIU). Επίσης γίνεται αναφορά επίσης σε εκπαίδευση 130 αξιωματούχων από Αλεξανδρούπολη, Αθήνα Θεσσαλονίκη, Χίο και Λέσβο για ζητήματα βίας και ριζοσπαστισμού μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών.