Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Το μήνυμα από την Φρανκφούρτη ήταν σαφές: Είναι προκλητικό και απαράδεκτο να προτείνετε σχέδιο νόμου το οποίο επιτρέπει σε δανειολήπτες που ζητούν προστασία για μια «κόκκινη» οφειλή 130.000 ευρώ, να διατηρούν καταθέσεις ή επενδυτικά προϊόντα αξίας 65.000 ευρώ και η συνολική αξία της περιουσίας τους ξεπερνά το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής…
Επίσης είναι απαράδεκτο, να περιληφθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου, δανειολήπτες που «κοκκίνησαν» επίτηδες τα δάνειά τους, μετά τον Οκτώβριο του 2018 όταν δηλαδή η κυβέρνηση ξεκίνησε τον χορό των υποσχέσεων για ένα νέο ακόμη πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο μάλιστα συνδύαζε και με 120 δόσεις για οφειλές προς την Εφορία.
Η κυβέρνηση τελικά συμβιβάστηκε και τα άλλαξε όλα.
Ο νόμος Φλαμπουράρη πετάχτηκε στα σκουπίδια:
- Ο δανειολήπτης που θα ενταχθεί στον διάδοχο νόμο Κατσέλη θα πρέπει να έχει το μέγιστο 20.000 ευρώ καταθέσεις (από 50.000 ευρώ που αρχικώς περιελάμβανε το σχέδιο του νέου νόμου).
- Η αξία των επιπλέον ακινήτων -πέραν δηλαδή της εμπορικής και αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που μπορεί να κατέχει ένας δανειολήπτης για να ενταχθεί στον νέο νόμο Κατσέλη- δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ
Για να ενταχθούν λίγα έστω επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία, στο νέο σύστημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα ισχύσουν ειδικές διατάξεις.
SSM και ΕΚΤ έχουν ζητήσει το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τους επιχειρηματίες που θα ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας να τεθεί όχι στις 250.000 ευρώ, αλλά στις 150.000 ευρώ.
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς φορείς περιστρέφεται γύρω από το νομικό καθεστώς που θα περιβάλλει τους «κόκκινους δανειολήπτες», ιδιαίτερα αυτούς που έχουν ήδη ενταχθεί στις πρόνοιες του νόμου Κατσέλη.
Η Φρανκφούρτη ξεκαθάρισε -και μάλιστα με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο- ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί έναν «νόμο Κατσέλη plus», δηλαδή μια απλή μετεξέλιξη του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει «μια νομοθετική γέφυρα» μεταξύ των δύο καθεστώτων, δηλαδή του «ολιστικού» νόμου Κατσέλη, όπου εκκρεμούν 170.000 υποθέσεις, και του νέου επιμέρους καθεστώτος για την πρώτη κατοικία, με προοπτική να γίνει νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.
Η Φρανκφούρτη απάντησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναβολής επ' αόριστον της θεσμοθέτησης ενός νέου καθολικού πτωχευτικού νόμου εν μέσω διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.
Μία ακόμη σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης αφορά τον χρόνο ένταξης των δανείων στο νέο καθεστώς προσωρινής προστασίας.
Η ημερομηνία με βάση την οποία θα γίνονται αποδεκτά τα κόκκινα δάνεια στον νέο μηχανισμό δεν θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2018, αλλά η 31η Οκτωβρίου 2018.
Η Φρανκφούρτη θεωρεί ότι μετά την 31η Οκτωβρίου 2018 πολλοί δανειολήπτες επίτηδες σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους γιατί άκουσαν την κυβέρνηση να προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός νέου ευνοϊκότερου καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας που θα περιελάμβανε και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Γι' αυτό όσα δάνεια «κοκκίνησαν» μετά την 31η Οκτωβρίου 2018 δεν θα έχουν τη δυνατότητα «κουρέματος», ευνοϊκών επιμηκύνσεων και χαμηλών επιτοκίων και πολύ περισσότερο επιδότησης της νέας δόσης από το κράτος.