Την υλοποίηση του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) για το 2017 με χρηματοδότηση 760 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, στο πλαίσιο σημερινής της συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, σημειώνοντας ότι το εν λόγω ποσό προέρχεται από το πλεόνασμα που επετεύχθη από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Από το Πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 700.000 πολίτες που ζουν στη φτώχεια και θα εμφορείται από καινοτομίες, όπως τη δυνατότητα του δικαιούχου για άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της πρόνοιας, ενώ ταυτόχρονα περισσότεροι από το 10% των δικαιούχων θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, η επιλογή του ωφελούμενου θα γίνεται με βάση τα εισοδήματα των τελευταίων 6 μηνών κατά δήλωση του ίδιου, καθώς όπως σημείωσε η κ.Φωτίου «εμείς εμπιστευόμαστε τους πολίτες». Η πλατφόρμα του ΚΕΑ θα είναι συνδεδεμένη με όλα πληροφοριακά συστήματα και θα είναι πολύ εύκολο να συμπληρωθεί. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης της θα γίνεται γνωστό στον αιτούμενο εάν δικαιούται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα.
Στο ΚΕΑ θα μεταφερθούν όλα τα υπάρχοντα επιδόματα των οποίων το κόστος συνολικά ξεπερνάει τα 8 εκατ. ευρώ για το 2017. Η κ. Φωτίου τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης «προχωράμε στην πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση με τον Εθνικό Μηχανισμό που θα έχει ως στόχο να μην υπάρχει πολίτης στις ομάδες που ασχολείται η Πρόνοια, που να θέλει να έχει πλήρη πληροφόρηση και αυτόνομη πρόσβαση στις υπηρεσίες της και να μην έχει». Για αυτόν το σκοπό θα δημιουργηθούν 254 Κέντρα σχεδόν σε όλους τους δήμους, τα οποία θα στελεχωθούν από 700 νέους υπαλλήλους που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Μέσα από τον «Εθνικό Μηχανισμό», που χαρακτηρίστηκε ως τομή για την Πρόνοια, θα ωφεληθούν άστεγοι, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, άποροι, ΡΟΜΑ και παιδιά. Ο «Εθνικός Μηχανισμός» θα έχει ενιαία πλατφόρμα που θα περιέχει τα δεδομένα για όλους. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια ενιαία αρχή πληρωμής και απονομής όλων των επιδομάτων.
Η αν.υπουργός κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων σχεδιασμών και προθέσεων από τη μεριά του υπουργείου, όπως στον τρόπο αξιολόγησης των ΜΚΟ, ώστε να λειτουργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια, στο διαχωρισμό αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων και επίσης έκανε λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα. Τέλος, η κ.Φωτίου σημείωσε ότι μετά τη δεύτερη αξιολόγηση μέσω και της προσδοκώμενης ανάπτυξης, θα υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ