Σε 3.015 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στη χώρα να ανέρχεται στις 323.639.
Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο, ακόμα 86 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 831 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.
Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 17.452 μοριακά τεστ και 43.871 rapid test, αριθμός ρεκόρ. Σε σύνολο 61323 τεστ η θετικότητα υπολογίζεται σε 4,91%.
Η γεωγραφική κατανομή των 3.015 νέων κρουσμάτων
Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.015, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 323.639 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.833 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε0.96 (95% Crl: 0.31 – 1.51).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.713 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 556 (ημερήσια μεταβολή +36.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 501 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.513.075 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.116.332 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 54.308 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Ν. Θωμαΐδης για ιικό φορτίο: Ψυχρή αλήθεια ότι γίνονται βήματα πίσω
Τη διαπίστωση ότι «η ψυχρή, αντικειμενική αλήθεια» είναι πως γίνονται βήματα πίσω ενώ βαδίζαμε σε ύφεση της πανδημίας, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Τόνισε ότι η έκρηξη που αποτυπώνεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων μένει να φανεί πως θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε κρούσματα, αλλά και σε νοσηλείες μέσα σε μια εβδομάδα. Διευκρίνισε ότι η ανάλυση δειγμάτων στα λύματα, δεν είναι μαθηματικό μοντέλο, αλλά πραγματικές μετρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η συνολική εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας, αφορά δραστηριότητες που έγιναν το Σαββατοκύριακο πριν τις 12 Απριλίου και αποτυπώθηκε στα λύματα μέσα σε μία – δύο ημέρες. Ο καθηγητής θύμισε ότι το διάστημα εκείνο άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα και παρατηρήθηκε συνωστισμός στην παραλιακή και σε περιοχές του κέντρου, ενώ μετά ακολούθησαν τα κορονοπάρτι.
Το προηγούμενο Σάββατο, 17 Απριλίου, παρατηρήθηκε το υψηλότερο ιικό φορτίο στα λύματα στο τρίτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή ο οποίος προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό μια συντριπτική πλειοψηφία των φορέων να είναι ασυμπτωματικοί και να συμβάλλουν σε διασπορά.
Στο ερώτημα εάν συμμερίζεται την ανησυχία του καθηγητή Γιώργου Παυλάκη για τον κίνδυνο τέταρτου κύματος κορoνοϊού μέσα στο καλοκαίρι απάντησε ότι είναι πιθανό και προειδοποίησε για τις μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του ιού.
Ο κ. Θωμαΐδης πρόσθεσε ότι απαιτείται εντατικοποίηση των εμβολιασμών και σε μικρότερες ηλικίες καθώς η μετάδοση ξεκινά από τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε φαίνεται να εμβολιάζονται στο άμεσο μέλλον.
Γ. Παυλάκης: Μπορεί να έχουμε 4ο κύμα το καλοκαίρι
Η μη τήρηση των μέτρων και τα κορoνοπάρτι συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Γιώργο Παυλάκη.
«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά.», τόνισε και προσέθεσε πως «αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε κρούσματα μετά το Πάσχα, θα συνεχίσουν. Αυτό δεν είναι κατάλληλη συνταγή για το καλοκαίρι.»
Ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι, επειδή υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και ένα 4ο κύμα. «Αυτό το 4ο κύμα, αν είναι ο ιός καινούριος, μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι».
Στην Ινδία, με το νέο στέλεχος, προβλέπεται να γίνει σφαγή, εκτίμησε λέγοντας πως «ο ιός προσαρμόστηκε στον πληθυσμό και θερίζει». Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι θέμα χρόνου να βρει ο ιός, από τη στιγμή που του δίνουμε το χώρο, τρόπο να χτυπήσει.
Για το Πάσχα και το αν θα έπρεπε να γίνει κάποιο άνοιγμα, ο καθηγητής είπε ότι «με το Πάσχα πάει να γίνει κάτι σωστό στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να πάει ο ιός σε κάθε εκκλησία. Θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν ανοίξουν τα ταξίδια.»