Στ. Θεοδωράκης: Σφίγγουν το ζωνάρι οι Έλληνες αλλά όχι ο κομματικός μηχανισμός

Στ. Θεοδωράκης: Σφίγγουν το ζωνάρι οι Έλληνες αλλά όχι ο κομματικός μηχανισμός

«Με τις καθυστερήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χάσαμε την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χάνουμε την ασφάλεια στην αγορά που σημαίνει από-επένδυση και ανεργία, ενώ το θέμα είναι κάποια στιγμή να μας εξηγήσει η κυβέρνηση τι νόμιζε ότι θα κερδίσουμε με αυτή την καθυστέρηση» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο FM 104,9».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια εξήγησε: «Ο χρόνος μετρά εναντίον μας, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί δίνουμε την ευκαιρία στους δανειστές να αναδιπλωθούν και να απαιτήσουν περισσότερα και δεύτερον γιατί η οικονομία έχει ανάγκη το κλείσιμο της αξιολόγησης». Στη συνέχεια αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις επιπτώσεις της καθυστέρησης λέγοντας: «Η κοινωνία, οι επενδύσεις, οι δραστηριότητες των συνανθρώπων μας που προσπαθούν στον τουρισμό και στην αγορά έχουν ανάγκη τη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας», ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι την 21η Απριλίου, την ημέρα που θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε σε περίπτωση που δεν είναι ευνοϊκά για τη χώρα να προλάβουμε περαιτέρω απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στο ρόλο του Ταμείου στην Ελλάδα ανέφερε: «Το ΔΝΤ έχει υπερβολικές απαιτήσεις αλλά σημασία έχει εσύ τι κάνεις για τον τόπο σου, εσύ τι περιθώριο έχεις δώσει στους δανειστές να απαιτούν παραπάνω».

O Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων και εξέφρασε την άποψη ότι η κοινωνία δεν έχει περιθώρια για πρόσθετη φορολογία. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο περιορισμός του σπάταλου κράτους. Η δική μας ένδειξη είναι ότι σφίγγουν το ζωνάρι οι Έλληνες αλλά όχι και ο κομματικός μηχανισμός» τόνισε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθημερινή προσθήκη μετακλητών στο δημόσιο.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία που μαστίζει τη χώρα και που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. «Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ είναι δραματικά, αφού η πραγματική ανεργία βρίσκεται γύρω στο 30%, ενώ μεγάλο θέμα είναι και η μαύρη εργασία» είπε και τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα, τα καθημερινά και μεγάλα, θα πρέπει να είναι ο οδηγός της κυβέρνησης και όχι το πώς «θα πείσω το κόμμα μου;» ή το «πώς θα πείσω κάποιους στη Βουλή;».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή προεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε τα πράγματα λέγοντας: «Δεν είναι στο σκεπτικό μας να προδώσουμε αυτούς που δημιουργήσαμε μαζί το Ποτάμι και μας πίστεψαν. Δεν είναι δυνατόν εμείς που πιστεύουμε ότι το παλιό πρέπει να ανατραπεί, που πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα και όχι ν'' αλλάξουμε απλώς κυβέρνηση, που πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να δανειζόμαστε για να πληρώνουμε το κομματικό κράτος, να συνεργαστούμε προεκλογικά είτε με τη ΝΔ, είτε με κάποιο άλλο κόμμα».

Σε ότι αφορά τις συζητήσεις με τους Διαμαντοπούλου - Ραγκούση - Φλωρίδη ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας με τις μεταρρυθμιστικές - εκσυγχρονιστικές δυνάμεις και τόνισε: «Υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις, κάποιες είναι εν υπνώσει, κάποιες είναι σε άλλα κόμματα και εμείς προσδοκούμε αυτή τη συνεργασία», προσθέτοντας παράλληλα πως όποια εξέλιξη κι αν έχουν οι συζητήσεις αυτές το Ποτάμι θα είναι εδώ για να υπερασπιστεί αυτές τις ιδέες. Κλείνοντας, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν έχει προχωρήσει σε οργανωτικά θέματα αλλά διεξάγεται σε πολιτική βάση. «Χρειάζεται μια πολιτική συμμαχία και σημασία έχει πόσοι προστίθενται σε αυτή» τόνισε.

(φωτογραφία: SOOC)