Στ. Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπάει τους φτωχούς και θέλει να τους πολλαπλασιάσει

Στ. Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπάει τους φτωχούς και θέλει να τους πολλαπλασιάσει

«Κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα είναι χειρότερα για τη χώρα. Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ήδη κλείσει για δύο λόγους. Από τη μια όταν είσαι ασθενικός, όπως είναι η οικονομία μας, ο χρόνος μετράει εναντίον σου, ενώ ο δεύτερος λόγος είναι ότι η οικονομία της χώρας μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα πνίγεται. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση κάνει λάθος καθυστερώντας,» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκη στο Action 24 και τον Γιάννη Πολίτη.

Αρχικά, σχετικά με το αν θα ψηφίσει τα αντίμετρα τα οποία υποστηρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι θα φέρουν στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και επιφυλάχθηκε να δει πρώτα ποια θα είναι αυτά. «Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί ένα δικό του λεξικό οπότε δεν ξέρουμε τι εννοεί όταν λέει ότι θα φέρει αντίμετρα. Μπορεί να μιλάει για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις και τελικά να αυξήσει τους φόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα που έχουν διαπραγματευτεί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Παράλληλα, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση απειλήσει με εκλογές τόνισε ότι αν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο εκβιασμού σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο ανηθικότητας και ότι αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να πέσει. 

Απαντώντας σε επόμενη ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η στάση της ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι ξεκάθαρη καθώς δεν αποσαφηνίζει το πότε θέλει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάμε σε εκλογές, πριν ή μετά την αξιολόγηση, πριν ή μετά την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές θα είναι οπισθοχώρηση για τη χώρα και ανέφερε ότι η λύση στα προβλήματα του τόπου είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις μετεκλογικής συνεργασίας με το νικητή των εκλογών ήταν σαφής λέγοντας: «Κάνεις δεν συνεργάζεται με τον άλλο χωρίς να υπάρχει πολιτική συμφωνία, όχι το 4-2-1, αλλά μια συμφωνία που θα θέτει τις προτεραιότητες για τη σωτηρία της». Προσέθεσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία και στα πρόσωπα καθώς πορεία της χώρας δεν αλλάζει με τους ίδιους υπουργούς και τα ίδια πρόσωπα του παρελθόντος, τα οποία έχουν και μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της χώρας.

Κλείνοντας την ενότητα ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε το πλαίσιο της Κυβέρνησης που θα επιθυμούσε για τη χώρα μιλώντας για μια ηγεσία είκοσι αποφασισμένων ανθρώπων της δουλειάς. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν θα μας σώσουν τα παιδιά που έχουν έρθει από τα ξένα πανεπιστήμια αν αναλάβουν όλα τα υπουργεία. Προφανώς και θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό αλλά θα πρέπει να υπάρχουν στην κυβέρνηση και άνθρωποι των δημοσίων σχολείων» τόνισε ενώ προσέθεσε ότι η η ενιαία ταυτότητα των ανθρώπων που πρέπει να κυβερνήσουν τη χώρα είναι η λογική και τα πολλά μεροκάματα. «Δεν δέχομαι είτε ανθρώπους που έρχονται από πολιτικά τζάκια, είτε ήταν στα κόμματα και δεν έχουν δουλέψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει φέρει η κρίση, το λεγόμενο Brain drain, εκτίμησε ότι ο «κεφάλαιο» που χάνουμε με τη διαρροή εγκεφάλων είναι πολλαπλάσιο. «Είναι ο πλούτος που χάνουμε και τον οποίο προσφέρουν στις χώρες όπου ζουν πλέον και παράγουν αλλά και το κόστος του κράτους να τους σπουδάσει» τόνισε και στη συνέχεια προσέθεσε: «Οι νέοι αυτοί όμως διώχνονται από την Ελλάδα από το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αφού δεν ανήκουν στο κομματικό τους ακροατήριο και χωρίς την προσφορά των ανθρώπων αυτών δεν μπορεί αναγεννηθεί η Ελλάδα».

Ερωτώμενος για τις περικοπές συντάξεων που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ανέφερε ειρωνικά ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπάει τους φτωχούς και θέλει να τους πολλαπλασιάσει». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε τη θέση του Ποταμιού λέγοντας συγκεκριμένα: «Μην παίζουμε με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας μιλώντας μόνο για συντάξεις. Αν ρωτήσεις έναν συνταξιούχο αν προτιμάει να βρει δουλειά το παιδί του ή να του περικόψουν τη σύνταξη θα σου απαντήσει το πρώτο. Το σημαντικό είναι να υπάρξει ανάπτυξη και να βρουν δουλειές οι νέοι άνθρωποι»  ενώ υπενθύμισε ότι την ευθύνη για την διάλυση του συνταξιοδοτικού φέρουν οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν αλλά και ΣΥΡΙΖΑ καθώς το συνταξιοδοτικό ανέκαθεν ήταν κομμένο και ραμμένο στις κομματικές απαιτήσεις τους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα επιτέθηκε στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την γιγάντωση του κομματικού κράτους και τόνισε ότι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν συνεχίσουμε να έχουμε ένα σπάταλο κομματικό κράτος,  αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γραφείο του κ. Τσιπρα στη Θεσσαλονίκη. Προχώρησε αναλύοντας την πρόταση του Ποταμιού για το δημόσιο τομέα λέγοντας συγκεκριμένα: «Πρέπει να απολύσουμε τους εγκάθετους του κομματικού κράτους από το δημόσιο και να βρούμε τη μέθοδο αξιολόγησης του δημοσίου υπαλλήλου με βάση τη δουλειά και όχι την ψήφο του» ανέφερε αρχικά και συνέχισε λέγοντας:«Δεν θέλω να αξιολογήσει το γραφείο του Υπουργού αλλά να υπάρξει μια σωστή, αυστηρή διαδικασία ώστε να φύγουν οι άχρηστοι και να επιβραβευτούν οι άξιοι», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του Κινήματος να καταργηθεί ο νόμος Τσοχατζόπουλου και να πάψουν τα Υπουργικά γραφεία να είναι πολιτικά γραφεία με δεκάδες μετακλητούς υπαλλήλους. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε όμως ότι υπάρχουν και τομείς στο δημόσιο που χρειάζονται ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό και εστίασε στους νοσηλευτές και τους δικαστικούς υπάλληλους.  

Απαντώντας σε ερώτηση για την προβληματική λειτουργία της ΕΡΤ δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, ειδικά στο ενημερωτικό κομμάτι, όπου «υπάρχει η λογική να ευχαριστήσουμε τους αφεντάδες της κυβέρνησης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ξεκαθάρισε όμως ότι το κλείσιμο της ήταν λάθος καθώς πρέπει να υπάρχει ζωντανή μεγάλη δημόσια τηλεόραση και όχι ένα κομματικό παραμάγαζο.

Φωτογραφία Sooc