«Δεν πρέπει η Ελλάδα να συρθεί σε σύγκρουση με την Τουρκία. Αυτά που λέει ο Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπιστούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η συμφωνία που υπάρχει με την Τουρκία σε ότι αφορά το προσφυγικό. Η Ευρώπη πρέπει να επαναφέρει στην τάξη τον Ερντογάν και όχι η Ελλάδα που έχει ανοιχτό μέτωπο στην Κύπρο και το μεταναστευτικό που απειλεί τα νησιά μας αλλά και την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης» τόνισε στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι αφορά τις προκλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, ενώ προσέθεσε ότι η εξωτερική πολιτική δεν αφορά μόνο το κυβερνών κόμμα αλλά πρέπει να χαραχθεί μια ενιαία εθνική κατεύθυνση.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα τόνισε την στενή σχέση του Αλβανικού καθεστώτος με την Τουρκία και επέρριψε ευθύνες στην Ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν έχει καταφέρει να έχει σχέσεις επιρροής στην γειτονική χώρα. «Η Αλβανία ήταν μια χώρα άμεση εξαρτώμενη από την Ελλάδα. Εμείς με την οικονομική κρίση δεν είμαστε πλέον η κυρίαρχη δύναμη των Βαλκανίων και δεν μας υπολογίζουν. Έτσι ακόμα και μια χώρα που στην ουσία εξαρτάται από τη χώρα μας μπορεί να θέτει όρους και να βλέπει την Ελλάδα ως σάκο του μποξ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα στης οικονομική χρεοκοπίας της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι δεν τίθεται θέμα Τσαμουριάς και ότι αυτό χρησιμοποιείται από κάποιους ακραίους στην Αλβανία για να δημιουργηθεί εδαφικό θέμα.
Μιλώντας για την ακραία υπερφορολόγηση την οποία θα συνεχίσουν και το 2017 οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Υπάρχει ένα 50% του κόσμου που δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του και έρχεται ο νέος προϋπολογισμός με 2,5 δισ. παραπάνω φόρους. Ποιος θα τους πληρώσει αυτούς τους φόρους; Την ίδια ώρα δημιουργούν γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που θα στοιχίσει εκατομμύρια. Θα φυλάσσεται, θα έχει ειδική γραμματεία, νέο προσωπικό, νέους μετακλητούς υπάλληλους. Κυρίως όμως είναι η υπόσχεση στον κομματικό μηχανισμό ότι λεφτά για σένα υπάρχουν. Δηλαδή μπορεί να βάζω 2,5 δισ. παραπάνω φόρους αλλά επειδή θα κάνω γραφείο και στη Θεσσαλονίκη, και ίσως αύριο στην Καλαμάτα, θα αυξήσω τους μετακλητούς υπαλλήλους και τον κομματικό μου μηχανισμό, οπότε ετοιμάσου για την επόμενη εκλογική μάχη και θα εμείς θα σε βολέψουμε».
Στη συνέχεια προανήγγειλε τις εκδηλώσεις του Ποταμιού σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού θα αποκαλύψουν που πάνε τα χρήματα μας. Αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είπε: «Έχουμε την μεγαλύτερη ανεργία και αναλογικά έχουμε τις μικρότερες δαπάνες αντιμετώπισης της σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε βρει αυτά τα στοιχεία και θα τα παρουσιάσουμε».
Ερωτώμενος για το χρέος επανέλαβε την άποψη του ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον Τσίπρα ή τον Σαμαρά και την περιορισμένη δυναμική το ενός κόμματος. «Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων με εμπειρογνώμονες και γνωστές του ζητήματος ώστε να υπάρξει μια κοινή στάση και πολιτική. Αν χαθεί η υπόθεση του χρέους θα χάσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας που δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΝΔ, ούτε Ποτάμι» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναλύοντας την τακτική της κυβέρνησης ανέφερε oι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπολογίζουν, φτηνά, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια στιγμή θα κουραστεί και θα προχωρήσει σε μείωση του χρέους την οποία θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως επικοινωνιακό κόλπο. «Αυτή η κυβέρνηση έχει μόνο τον επικοινωνιακό χάρτη μπροστά της και όχι τον χάρτη της χώρα» τόνισε.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα τόνισε ότι η μεγάλη μας ντροπή είναι η γενιά που χάνεται, η γενιά των 300€, των 200€ στην οποία η κυβέρνηση είχε δώσει πολλές υποσχέσεις που δεν τήρησε. «Και επειδή η κυρία υπουργός διέγραψε τα tweet αυτό δε σημαίνει ότι διαγράφηκε και η γενιά. Δε διαγράφεται η μνήμη μας. Υποσχέθηκαν στους ανθρώπους κάτι, και τους πρόδωσαν. Στην Ιαπωνία θα έκαναν χαρακίρι. Είναι η παραδοχή του μεγάλου λάθους. Εγώ δε ζητάω από την κυβέρνηση να κάνει χαρακίρι. Αλλά ζητάω να πει “σας λέγαμε ψέματα όταν σας υποσχόμασταν τα 750 ευρώ”» τόνισε.
Σε ότι αφορά την άποψη του σε ότι αφορά τον Πρωθυπουργό τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας έχει ικανότητα να αποπλανεί τον κόσμο. Υπήρξε λαϊκιστής και δημαγωγός και αντί να χρησιμοποιήσει την αγάπη του κόσμου προς όφελος του κόσμου κλείστηκε στο κόμμα του και αποφασίζει με βάση το καλό του κόμματος του», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα τα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική με τις Σκουριές τονίζοντας ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι επενδύσει και η πραγματική οικονομία αλλά το να βολέψουν τα δικά τους παιδιά.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτώμενος σχετικά με τις αποχωρήσεις ορισμένων βουλευτών από το κίνημα ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας: «Είναι δικό μου λάθος. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν στο Ποτάμι αλλά εγώ θεώρησα ότι και αυτοί χωράνε στο Ποτάμι και πιστεύοντας ότι μας ενώνουν κάποιες αρχές αποφάσισα να προσχωρήσουμε μαζί. Δεν άκουσα τις τοπικές οργανώσεις που είχαν αντίθετες απόψεις και τους έβαλα στις λίστες για να προσθέσω νέο κόσμο στο Ποτάμι. Να δούμε όμως τι τύχη θα έχουν γιατί κάποιοι βλέπουν τη σκιά τους και νομίζουν ότι είναι το μπόι τους».
Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις συνεργασίες, τόνισε ότι το Ποτάμι δεν θα συνεργαστεί προεκλογικά με κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, αναφέροντας ότι το κίνημα έχει δυο δρόμους: Ή αυτόνομη πορεία ή ως βάση σε ένα νέο κίνημα που θα δημιουργηθεί μέσα από την κοινωνία.
Σε ότι αφορά τα μετεκλογικά σενάρια ανέφερε:
«Το τέρας του λαϊκισμού αλλά αυτό ταΐστηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει κάτι που να με κάνει να πιστεύω ότι αυτά δεν θα επαναληφθούν. Πέρα από διακηρύξεις καλής θέλησης χρειάζονται και νέα αποφασισμένα πρόσωπα και αυτά δεν μπορεί να είναι οι υπουργοί το παρελθόντος».
Μιλώντας για το μεταναστευτικό - προσφυγικό τόνισε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δεν έχει υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις της και «δείχνει να κοιμάται» αλλά επεσήμανε ότι οι μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση. «Η χώρα πληρώνει τις καθυστερήσεις και τους φραπέδες του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει απουσία της κυβέρνησης στην έγκαιρη και συντονισμένη αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Αυτό δίνει έδαφος στους φασίστες και δημιουργούν προβλήματα πάνω στα προβλήματα» ανέφερε.
Σε ότι αφορά την εμπλοκή της εκκλησίας στα πολιτικά δρώμενα τόνισε ότι ο Ιερώνυμος λέει αλήθεια και ο κ. Καμμένος λέει ψέματα και εξήγησε τη φράση του λέγοντας: «Είναι προσβλητικό να λέει ένας ιεράρχης ότι μπορεί να ρίξει την Κυβέρνηση. Αυτή πέφτει από το λαό ή το κοινοβούλιο. Ο Καμμένος όμως λέει ψέματα αφού δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από την κυβέρνηση. Είναι πολύ γλυκιά η καρέκλα του Υπουργού και δεν θα έχει άλλη ευκαιρία» τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που ο κ. Καμμένος απείλησε με αποχώρηση αλλά δεν το τόλμησε
Τέλος, ερωτώμενος για το χρόνο προβολής του Ποταμιού στα ΜΜΕ και το αν υπάρχουν πιέσεις απάντησε ότι προφανώς τα επιχειρηματικά και μιντιακά συστήματα προτιμούν τη σιγουριά των παλαιών παιχτών και δεν θέλουν απρόβλεπτους παίχτες, όπως το Ποτάμι.