Την ανάγκη στήριξης των παραγωγών σε Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία που επλήγησαν από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων μηνών τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως σημείωσε ο Έλληνας υπουργός η καταστροφή από τον παγετό σε διάφορες καλλιέργειες σε περιοχές της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας αλλά και τις Πελοποννήσου, αναμένεται να φτάσει και στο 100%.
Μεγαλύτερες ζημιές «υπέστησαν τα πυρηνόκαρπα, ιδιαίτερα ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και κεράσια, ενώ σε περιοχές χαμηλού υψόμετρου επηρεάστηκε αρνητικά και η ανθοφορία των μηλοειδών», όπως είπε.
Πρόσθεσε παράλληλα, ότι «οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά αναμένεται να υπάρξει "domino effect" σε ό,τι αφορά αφενός τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου μεταποιημένων προϊόντων (κονσέρβες, κομπόστες, χυμοί), όπου ο κίνδυνος, οι επιχειρήσεις του κλάδου να λειτουργήσουν με εξαιρετικά μειωμένη δυναμικότητα ή και καθόλου, είναι υπαρκτός, και αφετέρου τις εξαγωγές που αναμένεται αντίστοιχος αντίκτυπος».
Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από το χαλάζι και τον παγετό στις αμπελοκαλλιέργειες χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί η ζημιά, όπως σημείωσε. «Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μου, οι επιπτώσεις αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το τοπικό εισόδημα, αλλά και την περιφερειακή και την εθνική οικονομία», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός καλώντας τους ομολόγους του να δράσουν άμεσα, ζητώντας την «ενεργοποίηση όλων των πιθανών έκτακτων και πρόσθετων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, όπως το άρθρο 221 της ΚΟΑ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών».
Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι κρίσιμη η επανεκτίμηση του συνολικότερου πλαισίου διαχείρισης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων των ακραίων φυσικών φαινομένων στην αγροτική παραγωγή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με ενισχυμένη ανθεκτικότητα στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Είναι να ανάγκη να εξετάσουμε σε στρατηγικό επίπεδο όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε αυτά να μπορούν να λειτουργούν έγκαιρα, αποτελεσματικά και συνεκτικά, παρέχοντας στους αγρότες μας και τους παραγωγούς μας ισχυρό δίκτυ ασφάλειας και προστασίας», σχολίασε σχετικά.