Σουηδός υπουργός παραιτήθηκε λόγω δηλώσεων που είχε κάνει για το Ισραήλ

Σουηδός υπουργός παραιτήθηκε λόγω δηλώσεων που είχε κάνει για το Ισραήλ

Ένας υπουργός της κυβέρνησης της Σουηδίας, ο Μεμέτ Καπλάν, υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, η οποία έγινε δεκτή, εν μέρει λόγω δηλώσεων που είχε κάνει πριν από επτά χρόνια συγκρίνοντας τη μεταχείριση των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ με τα δεινά των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία, εξέλιξη που θεωρείται πως εντείνει την πίεση που δέχεται ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός.

«Ο Μεμέτ Καπλάν υπέβαλε την παραίτησή του και την αποδέχθηκα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον μέχρι σήμερα υπουργό Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών της κυβέρνησής του, τον οποίο εγκωμίασε διότι πρεσβεύει τις «αξίες του ουμανισμού και της δημοκρατίας».

«Η γενική εκτίμηση του Μεμέτ Καπλάν για την κατάσταση είναι πως δεν θα είναι σε θέση να επιτελεί τα καθήκοντα του υπουργού και συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση», πρόσθεσε ο Λεβέν.

Το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα Svenska Dagbladet δημοσίευσε δηλώσεις που είχε κάνει ο Μ. Καπλάν το 2009, πριν γίνει υπουργός, όταν είχε υποστηρίξει πως «οι Ισραηλινοί επιφυλάσσουν στους Παλαιστίνιους μεταχείριση πολύ παρόμοια με εκείνη την οποία είχαν υποστεί οι Εβραίοι στη Γερμανία το 1930».

Οικολόγος ακτιβιστής που ανέλαβε θέση στην κυβέρνηση το 2014, ο Καπλάν, 44 ετών, γεννημένος στην Τουρκία, έγινε εξάλλου στόχος επικρίσεων διότι είχε παραστεί σε ένα δείπνο στο οποίο ήταν επίσης παρών ο Ιλάν Σεντίρκ, εκπρόσωπος της τουρκικής ακροδεξιάς, υπερεθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, διαβόητης για τις βίαιες ενέργειές της τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Παρών ήταν επίσης ο Μπαρμπαρός Λεγιανί, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Ένωσης των Τούρκων της Σουηδίας διότι είχε καλέσει να σκοτώνονται τα «αρμένικα σκυλιά» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις αρχές του Απριλίου στη Στοκχόλμη.

Ο Μ. Καπλάν διευκρίνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως απορρίπτει «όλες τις μορφές εξτρεμισμού» είτε πρόκειται για «τον εθνικισμό», τη «θρησκευτική μισαλλοδοξία» ή «οποιαδήποτε άλλη μορφή».

Προς υπεράσπισή του, ο Καπλάν, γεννημένος το 1971 στο Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η οικογένεια του οποίου μετανάστευσε στη Σουηδία όταν εκείνος ήταν ακόμη οκτώ ετών, εξήγησε πως, αν και γνώριζε την ύπαρξη των Γκρίζων Λύκων, αγνοούσε ποιος ήταν ο Σεντίρκ.

Τα καθήκοντα του Καπλάν θα διαμοιραστούν σε άλλα μέλη της κυβέρνησης έως ότου διοριστεί νέος υπουργός.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και του Ισραήλ είχαν φθάσει στο ναδίρ το 2014, όταν η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων αναγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Καπλάν ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Σουηδία Ισαάκ Μπάχμαν κατήγγειλε αυτές τις «βαθιά αντισημιτικές» τοποθετήσεις.

Στον κεντροαριστερό συνασπισμό επικρατεί ένταση λόγω της κρίσης του ασύλου, που ώθησε την κυβέρνηση να αντιστρέψει τη γενναιόδωρη πολιτική έναντι των προσφύγων που διαρκούσε δεκαετίες, ενώ τα κόμματα της συμπολίτευσης πλέον υπολείπονται εκείνων της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι βλέπουν τα ποσοστά τους να υποχωρούν από τα επίπεδα όπου είχαν φθάσει το 2014, κυρίως εξαιτίας της κρίσης των προσφύγων.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Sifo που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Svenska Dagbladet έδειξε ότι το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται στο 27% και αυτό των Πρασίνων στο 6%, από 31% και 7% αντίστοιχα στις βουλευτικές εκλογές του 2014.

Καταγράφονται επίσης έντονες αντεγκλήσεις για τα σχέδια να πωληθεί στη Γερμανία η θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης Vattenfall η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά του λιγνίτη.

Οι Πράσινοι αντιτίθενται εδώ και χρόνια στην λιγνιτική παραγωγή ενέργειας και θέλουν η επιχείρηση αυτή να κλείσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ