Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Σουηδία αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 80% φέτος από τους 163.000 που είχαν καταγραφεί το 2015 –ένα επίπεδο χωρίς ιστορικό προηγούμενο– λόγω των αυστηρότερων ελέγχων που επιβλήθηκαν στα σύνορα και της εφαρμογής πιο αυστηρών κανόνων για τη μετανάστευση στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης.
Η Σουηδία υποδέχθηκε περισσότερους αιτούντες άσυλο από κάθε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ αναλογικά με τον πληθυσμό της πέρυσι. Αλλά ακόμη και πολλοί φιλελεύθεροι Σουηδοί αναθεωρούν τις απόψεις τους, εν μέρει λόγω δημοσιευμάτων στον Τύπο για σεξουαλικά εγκλήματα που αποδόθηκαν σε πρόσφυγες και εν μέρει λόγω του βάρους που ασκείται στο σύστημα πρόνοιας της χώρας.
Σε μια νέα πρόβλεψή της, η υπηρεσία μετανάστευσης ανέφερε ότι η Σουηδία θα λάβει από 28.000 ως 32.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου φέτος. Η προηγούμενη πρόβλεψή της, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, κυμαινόταν από τις 30.000 ως τις 50.000.
Στους παράγοντες που συνέτειναν στη μείωση περιλαμβάνονται η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, που μείωσε τη ροή των μεταναστών, το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων, αλλά και η επανεπιβολή επιλεκτικών ελέγχων ταυτότητας στα σύνορα των κρατών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν, σύμφωνα με την υπηρεσία.
«Έχει καταστεί δυσκολότερο να ταξιδεύει κανείς στην Ευρώπη και να φθάνει στη Σουηδία», σημείωσε η υπηρεσία μετανάστευσης σε ανακοίνωσή της. Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, καταγράφουν επίσης μεγάλη μείωση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών φέτος – το Βερολίνο είχε ανακοινώσει την υποδοχή σχεδόν 1 εκατομμυρίου το 2015.
Η φήμη της Σουηδίας, μιας χώρας με κουλτούρα ανοχής και σταθερότητας, την έκανε έναν από τους βασικούς προορισμούς των προσφύγων επί δεκαετίες. Αλλά οι διαθέσεις άλλαξαν μετά το 2015, εν μέσω των αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων περί αύξησης της εγκληματικότητας των ξένων και της δράσης συμμοριών σε πόλεις με μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους του συστήματος πρόνοιας –οι δαπάνες για μέτρα που αφορούν τη μετανάστευση και το άσυλο φέτος ανέρχονται σχεδόν στο 7% του κρατικού προϋπολογισμού φέτος– κατά πολλούς απειλούν την ίδια την επιβίωσή του.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας επέβαλε αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τη μετανάστευση πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων στα σύνορα και περιορισμών στη δυνατότητα επανένωσης οικογενειών. Τα μέτρα αυτά μείωσαν τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο και τα κόστη της υποδοχής τους δραματικά.
Φέτος οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου είναι μέχρι στιγμής περίπου 22.000. Όμως οι διαθέσεις έναντι των ξένων έχουν μεταβληθεί. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας SIFO που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet το Σαββατοκύριακο, πάνω από το 40% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας ακόμη πιο σκληρής στάσης από την κυβέρνηση έναντι των προσφύγων και των μεταναστών. Μια δεύτερη δημοσκόπηση κατέγραψε ότι παρότι η πλειονότητα των Σουηδών συνεχίζει να τάσσεται υπέρ μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραστικά από πέρυσι.
Οι αντιδράσεις έχουν και βίαιες εκφάνσεις: δεκάδες κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο έχουν υποστεί εμπρησμούς. Δύο τέτοια κέντρα έγιναν στόχος επιθέσεων στην περιοχή της Στοκχόλμης μέσα στην περασμένη εβδομάδα.
Τις ανησυχίες για τη μετανάστευση εκμεταλλεύεται το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο κατά τις δημοσκοπήσεις εξασφαλίζει το 17% της πρόθεσης ψήφου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2014 τ0 κόμμα αυτό είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ