Σουηδία: Για εμπρησμό κάνουν λόγο οι αρχές σε κέντρο υποδοχής προσφύγων κοντά στην πρωτεύουσα

Σουηδία: Για εμπρησμό κάνουν λόγο οι αρχές σε κέντρο υποδοχής προσφύγων κοντά στην πρωτεύουσα

Ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σιγκτούνα, κοντά στη Στοκχόλμη, μετατράπηκε σε αποκαΐδια κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και πιστεύεται ότι έγινε στόχος εμπρηστών, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία· πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο αυτής της φύσης μέσα σε μια εβδομάδα στην περιοχή της πρωτεύουσας της Σουηδίας.

Το προσωπικό του κέντρου ειδοποίησε την αστυνομία λίγο πριν από τις 02:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας), όταν άκουσε θορύβους και είδε φώτα έξω από το κτίριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Στοκχόλμης, Σελ Λίντγκρεν.

Αμέσως μετά ξέσπασε πυρκαγιά, πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση. «Δεν πιάνουν φωτιές έξω (από ένα κτίριο) αναίτια», σημείωσε.

Στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων βρίσκονταν δύο μέλη του προσωπικού και εννέα πρόσφυγες, πάντως κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα τον Λίντγκρεν.

Η Σουηδία άλλαξε άρδην την επί χρόνια ιδιαίτερα φιλόξενη και γενναιόδωρη πολιτική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, επιβάλλοντας ελέγχους στα σύνορα και θεσπίζοντας πολύ πιο αυστηρούς νόμους, καθώς υποδέχθηκε έναν δίχως προηγούμενο αριθμό αιτούντων άσυλο (163.000) που ταξίδεψαν στην Ευρώπη για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια σε χώρες κυρίως της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η αστυνομία δίνει το τελευταίο διάστημα πολύ μεγαλύτερη προσοχή στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, πολλά από τα οποία έχουν υποστεί επιθέσεις – σε ένα από αυτά εκδηλώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, χωρίς ούτε σε αυτή την περίπτωση να καταγραφούν τραυματισμοί, αν και τα 37 πρόσωπα που διέμεναν σε αυτό χρειάστηκε να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με τον Λίντγκρεν, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως τα δύο περιστατικά συνδέονται ή ότι ο κίνδυνος επιθέσεων εναντίον κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο έχει αυξηθεί.

Το 2015 στη Σουηδία καταγράφηκε ένα κύμα περίπου 20 εμπρησμών με στόχο κέντρα υποδοχής προσφύγων. Σε ελάχιστες περιπτώσεις βρέθηκαν οι δράστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ