Σοκ στη Νέα Υόρκη από την τρομοκρατική επίθεση - «Οπαδός» του ISIS o δράστης

Σοκ στη Νέα Υόρκη από την τρομοκρατική επίθεση - «Οπαδός» του ISIS o δράστης

Τους 8 έχουν φτάσει οι νεκροί και τους 12 οι τραυματίες από τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν, που ήταν η πρώτη η οποία σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη μετά τη «μαύρη» 11η Σεπτεμβρίου του 2001, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.600 άνθρωποι.

Μάλιστα, η μορφή του χθεσινού χτυπήματος παρέπεμψε στα αντίστοιχα που έχουν πραγματοποιηθεί από πέρυσι στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από τις 14 Ιουλίου 2016, όταν ένα φορτηγό έπεσε στο πλήθος στη γαλλική πόλη της Νίκαιας, αφήνοντας πίσω του 86 νεκρούς. Η συνέχεια δόθηκε τα Χριστούγεννα, στην αγορά του Βερολίνου, ενώ το πιο πρόσφατο χτύπημα αυτού του είδους έγινε στη Βαρκελώνη, στις 17 Αυγούστου.

Το χτύπημα έγινε σε μικρή απόσταση από το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, όταν ένα φορτηγάκι με οδηγό 29χρονο ουζμπεκικής καταγωγής, μπήκε σε ποδηλατόδρομο και, διανύοντας μια απόσταση περίπου 1,2 χλμ., παρέσυρε και σκότωσε 8 ποδηλάτες, ανάμεσά τους μια Βελγίδα και πέντε Αργεντίνους που βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν την 30η επέτειο της αποφοίτησής τους από το σχολείο τους το 1987.

Ο 29χρονος S. Saipov είναι ο δράστης της επίθεσης

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζον Μίλερ κατονόμασε τον δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, με τους 8 νεκρούς, ως τον 29χρονο Sayfullo Habibullaevic Saipov, ο οποίος εισήλθε στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2010.

Σύμφωνα με την αστυνομία, προετοίμαζε την επίθεση εδώ και πολλές εβδομάδες, φαίνεται πως διέπραξε το χτύπημα "στο όνομα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους".

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια"» είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο σημείο της επίθεσης, παρουσία του αρχηγού της αστυνομίας και του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης.

Στο μεταξύ, αυτό είναι το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη σύλληψη του δράστη.

 D. Trump: «Όχι στις ΗΠΑ!»

«Πολύ άρρωστο» και «ανισόρροπο» χαρακτήρισε ο Donald Trump, με μήνυμά του στο Twitter, τον δράστη της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στο Μανχάταν. «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!», έγραψε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ σε άλλο του μήνυμα τόνισε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ισλαμικό Κράτος να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!».

Για την ώρα, δεν έχει υπάρξει καμιά ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN και την εφημερίδα New York Times, το σημείωμα που άφησε ο ύποπτος στο φορτηγάκι αναφέρει ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους.

Πάντως, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Mario Cuomo, ισχυρίστηκε πως με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, ο Ουζμπέκος έδρασε μόνος του. «Είναι πολύ νωρίς για να σας δώσουμε μια καθαρή απάντηση», δήλωσε ο ίδιος όταν ρωτήθηκε κατά πόσο ο φερόμενος ως δράστης ήταν γνωστός στις αρχές. 

Τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, διαβίβασε ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης κ. Γεννηματάς, για την τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν, προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump και τις οικογένειες των θυμάτων, στον Αμερικανό στην Αθήνα κ. Pyatt.

Ο κ. Παυλόπουλος, καταδίκασε την απεχθή χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας έστειλε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, με ανάρτηση στο Twitter:

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό του λαού των ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης του» αναφέρει στα αγγλικά το tweet του υπουργείου εξωτερικών.

Την επίθεση καταδίκασε και το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov τη χαρακτήρισε "τραγική και απάνθρωπη" και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της Ρωσίας προς τον αμερικανικό λαό.

Η ταυτότητα του δράστη

Αν και η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις σε σχέση με τον δράστη της χθεσινής επίθεσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον πολίτη του Ουζμπεκιστάν Sayfullo Habibullaevic Saipov, ο οποίος έφθασε στις ΗΠΑ το 2010, στο Οχάιο, χωρίς καμιά επισημότητα και διέθετε πράσινη κάρτα. 

«Ο πατέρας μου μας τον παρουσίασε λέγοντας "μόλις ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μείνει μαζί μας"», αφηγήθηκε ο B. Abdusamatov, 22 ετών. Θυμάται πως ο Saipov καταγόταν από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και ήξερε ελάχιστα αγγλικά. Κοιμόταν αργά, έψαχνε για δουλειά και προσπαθούσε να βελτιώσει τα αγγλικά του, συνέχισε ο Abdusamatov, που έμαθε την Τρίτη μέσω ειδοποίησης στο κινητό του τηλέφωνο πως ο Saipov είναι ο ύποπτος για την τρομοκρατική ενέργεια στο νότιο Μανχάταν.

Ο δράστης της επίθεσης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και άφησε χειρόγραφες σημειώσεις στα αραβικά πλάι στο φορτηγάκι που έριξε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κι έναν αστυνομικό που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί διότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί έσπευσαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ όπου θεωρείται πως διέμενε ο Saipov κι απέκλεισαν το διαμέρισμά του.

Μουσουλμάνοι που ζουν στην περιοχή σχολίαζαν ότι η επίθεση θα πλήξει την εικόνα τους και την εικόνα της θρησκείας τους.

Ο Kobiljon Matkarov, 37 ετών, ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Saipov στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια, όταν δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Κατόπιν, μετακόμισε στο Νιού Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber, πρόσθεσε ο Matkarov, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στην εφημερίδα New York Times.

«Ήταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος και μίλαγε σαν όλα να ήταν μια χαρά Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του», είπε ο ίδιος.

Όταν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά το παρελθόν του Saipov, συνειδητοποίησαν πως βρισκόταν ήδη στο ραντάρ των ομοσπονδιακών αρχών. Τρία στελέχη των διωκτικών αρχών είπαν ότι είχε προσελκύσει την προσοχή τους στο πλαίσιο μιας άσχετης υπόθεσης.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μια έρευνα του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μπρούκλιν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πέντε ανδρών από το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν για υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς ομολόγησαν την ενοχή τους. Δεν είναι πάντως σαφές αν ο Saipov συνδεόταν με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Έτοιμο να βοηθήσει το Ουζμπεκιστάν

Την ίδια στιγμή, το Ουζμπεκιστάν δεσμεύθηκε σήμερα να συνεργαστεί «με όλα τα μέσα» που διαθέτει στην έρευνα για την επίθεση.

«Το Ουζμπεκιστάν είναι έτοιμο να παράσχει όλες του τις δυνάμεις και όλα τα μέσα για να συνδράμει την έρευνα για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο ουζμπέκος πρόεδρος Shavkat Mirziyoyev, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η τραγωδία η οποία συνέβη επιβεβαιώνει εκ νέου την ανάγκη να ενωθούν οι προσπάθειες όλης της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο εναντίον αυτής της πρόκλησης της εποχής μας», πρόσθεσε ο Mirziyoyev, υποβάλλοντας τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο των ΗΠΑ και στις οικογένειες των θυμάτων.

Εκατοντάδες πολίτες του Ουζμπεκιστάν, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, πολεμούν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ρωσία: «Τραγική και απάνθρωπη» επίθεση

«Τραγική και απάνθρωπη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitri Pescov, την επίθεση στο Μανχάταν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της Ρωσίας προς τον αμερικανικό λαό. Ο Pescov έκανε τη δήλωση αυτή από το Ιράν, όπου βρίσκεται σήμερα ο Vladimir Putin.

Το Ουζμπεκιστάν αποτελούσε τμήμα της ΕΣΣΔ και ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Associated Press