Σοβαρά επεισόδια στο λιμάνι Ηρακλείου μεταξύ απεργών και αγροτών, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης

Σοβαρά επεισόδια στο λιμάνι Ηρακλείου μεταξύ απεργών και αγροτών, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης

 

Άρχισαν να αποχωρούν από το λιμάνι Ηρακλείου οι αγρότες, αφού προηγουμένως απέσπασαν διαβεβαιώσεις πως τα φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι με τα πρώιμα κηπευτικά θα φορτωθούν στο πλοίο αύριο το πρωί.

Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά τις 18:00 επικράτησε ένταση, με τους αγρότες να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη για όγδοη ημέρα απεργία της ΠΝΟ.

Οι αγρότες πέταξαν φωτοβολίδες σε ακινητοποιημένο πλοίο της Blue Star Ferries και στο σημείο, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι ναυτεργάτες που περιπολούν την απεργία τους.

Οι αγρότες αντιδρούν στον αποκλεισμό των λιμανιών, εξαιτίας του οποίου κινδυνεύουν να καταστραφούν τα εμπορεύματά τους και να χάσουν τα συμβόλαια που έχουν συνάψει με τις εταιρείες που συνεργάζονται.

H απάντηση των ναυτεργατών ήρθε με ρίψεις νερού.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η ένταση, το πλοίο αναχώρησε με προορισμό τη Ρόδο, γεγονός που εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τους αγρότες, οι οποίοι πέταξαν καπνογόνα μέσα σε γραφεία-εκδοτήρια, προκαλώντας πυρκαγιά. 

Οι αγρότες ζητούσαν από τον λιμενάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαϊτάκη να επιστρέψει το πλοίο Blue Horizon, το οποίο βγήκε από το λιμάνι μετά τα επεισόδια, να φορτώσει τις νταλίκες και να αναχωρήσει για τον Πειραιά.

Μέσα στην ένταση και τα επεισόδια ένα άτομο φέρεται να τραυματίσθηκε ελαφρά.

Στο χώρο του λιμανιού έφτασαν άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να κατασβήσουν τη φωτιά στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας.

Από την πλευρά τους οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας, τον πλοίαρχο και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συνέστησε υπομονή μέχρι αύριο το πρωί. Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως πιστεύει ότι θα πρυτανεύσει η λογική, από τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν επανδρώνεται και ένα δεύτερο πλοίο ασφαλείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες, απάντησε ότι ο νόμος απαιτεί την ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Κάνουμε ότι μπορούμε και αυτό το κατανοεί και η κοινή γνώμη. Χρειάζεται ψυχραιμία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης: «Προσπάθησα μία εβδομάδα να επικρατήσει η λογική και ακολούθησα ήπιους τόνους. Θεωρώ ότι αύριο τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που όλοι θα καταλάβουν πως η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βάλουμε τους ναυτικούς να μαλώνουν με τους νησιώτες» είπε και σημείωσε με νόημα ότι«αν μετά τη συνεδρίαση της ΠΝΟ δεν έχει δοθεί λύση, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει». 

 

Με πληροφορίες από skai.gr, neakriti.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Σε αναστολή της απεργίας και διάλογο, καλεί την ΠΝΟ, ο Π. Κουρουμπλής

Λ. Αυγενάκης: Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών;