Σκοτώθηκε στη Συρία κορυφαίος διοικητής της Χεζμπολάχ

Σκοτώθηκε στη Συρία κορυφαίος διοικητής της Χεζμπολάχ

Ο Mustafa Badreddine, κορυφαίος διοικητής της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε σε επίθεση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε η λιβανική σιιτική ομάδα και μετέδωσε το Reuters. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήγμα για την οργάνωση από το 2008, όταν σκοτώθηκε ο στρατιωτικός επικεφαλής της.

Ο Mustafa Badreddine, 55 ετών, ήταν ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχος της οργάνωσης και θεωρούταν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία, στο πλευρό του προέδρου της χώρας Bashar al- Assad.

Η δολοφονία του M. Badreddine, κουνιάδου του τελευταίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Imad Moughniyah, αποτελεί το πιο πρόσφατο μεγάλο πλήγμα που υπέστη η οργάνωση στη Συρία, παρά ρωσική στρατιωτική επέμβαση για τη στήριξη του πρόεδρου Assad και των συμμάχων του.

Η Χεζμπολάχ έχει χάσει τουλάχιστον τέσσερις διακεκριμένα στελέχη της από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ έχουν σκοτωθεί επίσης ορισμένοι υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματικοί, είτε από Σύριους αντάρτες είτε σε ισραηλινές επιθέσεις.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ο M. Badreddine σκοτώθηκε σε μεγάλη έκρηξη με στόχο μία από τις βάσεις της κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα για το κατά πόσον η έκρηξη προκλήθηκε από αεροπορική επιδρομή, πυραυλική επίθεση, ή βομβαρδισμό πυροβολικού.

Η οργάνωση δεν ενημέρωσε πότε ακριβώς σκοτώθηκε.

Ο λιβανικός τηλεοπτικός σταθμός al-Mayadeen ανέφερε νωρίτερα ότι είχε σκοτωθεί σε μια επίθεση από το Ισραήλ, το οποίο έχει πλήξει στόχους της Χεζμπολάχ στη Συρία αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που ξεκίνησε το 2011.

"Μόνο σαν μάρτυρας θα επιστρέψω από τη Συρία"

Σε μια πρώτη λακωνική ανακοίνωση για τον θάνατο του M. Badreddine, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ο στρατιωτικός διοικητής «είχε πει πριν από μερικούς μήνες, "δεν θα επιστρέψω από τη Συρία, μόνο σαν μάρτυρας ή κρατώντας τη σημαία της νίκης''. Και επέστρεψε σήμερα ως μάρτυρας».

Η κηδεία του είναι προγραμματισμένη στις 17:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ο δρόμος του αεροδρομίου της Δαμασκού θεωρείται περίπου ασφαλής και προσπελάσιμος σε σχέση με τα άλλα φλεγόμενα μέτωπα του πολέμου στη Συρία, έχοντας δεχθεί λίγες επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο M. Badreddine είχε αντικαταστήσει στη θέση του στρατιωτικού διοικητή τον Ιμάντ Μουγνίγια, ο οποίος καταζητείτο από την Interpol και τις ΗΠΑ για σειρά βομβιστικών επιθέσεων και απαγωγών και δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στη Δαμασκό. Η Χεζμπολάχ είχε κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το εβραϊκό κράτος αρνείτο οποιαδήποτε εμπλοκή. 

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Σαμίρ Καντάρ, προσωπικότητα της Χεζμπολάχ που ήταν φυλακισμένος επί σχεδόν 30 χρόνια στο Ισραήλ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή κοντά στη Δαμασκό, μια δολοφονία για την οποία η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ.

Στις 11 Απριλίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε δημόσια για πρώτη φορά ότι η χώρα του είχε επιτεθεί σε δεκάδες αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν όπλα στη Συρία και προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Ο Μπαντρεντίν και άλλα τρία πρόσωπα υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015 για την "ενεργή στήριξη (του κόμματος) στο καθεστώς Ασαντ και για τρομοκρατικές ενέργειες της Χεζμπολάχ".

Αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο του 2011, ο M. Badreddine είχε συνοδεύσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε συναντήσεις στη Δαμασκό με τον ''Ασαντ όπου συζητήθηκε ο "στρατηγικός συντονισμός", ενώ η Συρία άρχιζε να βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμο μετά την καταστολή της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος λίγους μήνες νωρίτερα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διευκρινίζει ότι από το 2012, "ο Badreddine συντόνιζε τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στη Συρία" και είχε πραγματοποιήσει κυρίως επιχείρηση εναντίον της συριακής πόλης Κουσέιρ, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου το 2013, απ΄όπου οι αντάρτες εκδιώχθηκαν έπειτα από σφοδρή μάχη. Το σιιτικό κόμμα έγινε το μαύρο πρόβατο των ανταρτών και της συριακής αντιπολίτευσης.

Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο (STL), το οποίο συστάθηκε για τη δίκη της δολοφονίας του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι σε επίθεση στη Βηρυτό το 2005, είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του M. Badreddine, τον οποίο χαρακτήρισε "εγκέφαλο" της επίθεσης, και σε βάρος άλλων τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ.

Το κόμμα της Χεζμπολάχ, το οποίο απέρριψε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση, είχε κατ ''επανάληψη αποκλείσει την παράδοση των υπόπτων.

Το TSL είναι ένα ευαίσθητο θέμα στον Λίβανο που είναι διχασμένος μεταξύ του υπό τη Χεζμπολάχ σιιτικού φιλο-ιρανικού στρατοπέδου και του συνασπισμού υπό τον Σάαντ Χαρίρι, τον σουνίτη γιο του πρώην πρωθυπουργού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ