Δύο αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τις αζερικές δυνάμεις στη διαμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η εκεχειρία η οποία συνήφθη την Τρίτη τηρείται σε γενικές γραμμές έπειτα από ημέρες αιματηρών συγκρούσεων.
"Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την εκεχειρία στη διάρκεια της νύχτας (...) χρησιμοποιώντας όλμους" εναντίον των θέσεων των αυτονομιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μιας περιοχής που υποστηρίζεται από την Αρμενία.
"Ένας (αρμένιος) στρατιώτης σκοτώθηκε στον βορρά (του μετώπου) κοντά στην Τάλιχ, ένας άλλος τραυματίστηκε θανάσιμα στο βορειοανατολικό τμήμα", σύμφωνα με την ανακοίνωση.
"Τα αρμενικά χωριά Καρμίρ, Τουτζούρ και Μπαγκανίς δέχθηκαν πυρά του αζερικού στρατού", δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, ο Αρτσρούν Χοβχανισιάν.
"Ο αζερικός στρατός απάντησε σε πυρά πυροβολικού των αρμενικών δυνάμεων. Πολιτικοί στόχοι (στο Αζερμπαϊτζάν) βομβαρδίστηκαν επίσης", ανταπάντησε αζέρος εκπρόσωπος, ο Βαγκίφ Νταργκάχλι.
Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργότερα πως τα δύο στρατόπεδα συμφώνησαν να "αποκαταστήσουν την εκεχειρία" και πως οι σοροί των δύο στρατιωτών επιστράφηκαν στις δυνάμεις όπου ανήκουν με τη βοήθεια του ΟΑΣΕ και του Ερυθρού Σταυρού.
Τουλάχιστον 77 άνθρωποι, άμαχοι και στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο. Πρόκειται για τις πιο βίαιες συγκρούσεις μετά την εκεχειρία που συνήφθη το 1994, έπειτα από έναν πόλεμο που προκάλεσε 30.000 θανάτους και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους.
Αν και η εκεχειρία που συνήφθη την Τρίτη στη Μόσχα τηρείται σε γενικές γραμμές, παραμένουν τα ερωτήματα για τις περιοχές που καταλήφθησαν από τους στρατούς της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατά τις τέσσερις ημέρες που διήρκησαν οι συγκρούσεις.
Ο αζερικός στρατός υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει πολλά στρατηγικά υψώματα, όπου τώρα "ενισχύει" τις θέσεις του, αλλάζοντας για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου τη γραμμή οριοθέτησης.
Το Γερεβάν δηλώνει από την πλευρά του ότι δεν έχει χάσει έδαφος σε αυτή την περιοχή, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους αλλά η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν την Τετάρτη στο υψίπεδο Λάλα-Τέπε διαπίστωσε, ωστόσο, πως η θέση αυτή έχει όντως τεθεί υπό τον έλεγχο των αζερικών δυνάμεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ