Η κυβέρνηση της Σκωτίας έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα αβέβαιο μέλλον ενόψει του Brexit.
Το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με το κείμενο στο οποίο βασίστηκε η οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τον Σεπτέμβριο 2014 και θέτει την εξής ερώτηση: «Η Σκωτία πρέπει να είναι ανεξάρτητη χώρα;».
Σε ανακοίνωση με την οποία παρουσιάζει το σχέδιο νόμου, η πρωθυπουργός Nicola Sturgeon, ηγέτις του κόμματος SNP υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, εξηγεί ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλούν σοβαρές ανησυχίες».
«Εάν γίνει σαφές ότι τα συμφέροντα της Σκωτίας δεν είναι δυνατόν να προστατευθούν παρά μέσω της ανεξαρτησίας, τότε ο λαός της Σκωτίας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επανεξετάσει αυτό το ερώτημα και να το κάνει αυτό πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η οποία ωστόσο δηλώνει έτοιμη να συνεργασθεί με την συντηρητική κυβέρνηση της Theresa May με στόχο «τη διαπραγμάτευση μία μελλοντικής σχέσης με την Ευρώπη», η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Σκωτίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για το Σύνταγμα Derek Mackay, το νομοσχέδιο δίνεται στη δημοσιότητα για «διαβούλευση«, ώστε να είναι «έτοιμο», σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Σκωτίας κρίνει μη ικανοποιητική της κατεύθυνση που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit κυρίως σε περίπτωση ενός σκληρού» Brexit, χωρίς υποχωρήσεις.
Αν 52% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το 62% των Σκωτσέζων ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο μπλοκ των 28.
Η Nicola Sturgeon θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Theresa May την ερχόμενη Δευτέρα και θα παρουσιάσει εντός των προσεχών ημερών το σχέδιό της για την κατοχύρωση της θέσης της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απειλή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, έπειτα από το πρώτο του 2014 (55% κατά 45% υπέρ), έχει επικριθεί τόσο από την βρετανική κυβέρνηση, όσο και από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της Σκωτίας.
«Η Nicola Sturgeon εγκατέλειψε τον ρόλο της πρωθυπουργού όλων των Σκωτσέζων για να ακολουθήσει την δική της αποσχιστική ατζέντα», δήλωσε η ηγέτις του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας Ruth Davidson, ενώ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας Dave Anderson έκανε από την πλευρά του λόγο για «ανεύθυνη κίνηση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ