Σκοπιανό και διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Κοτζιά - Μάας

Σκοπιανό και διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Κοτζιά - Μάας

Οι διμερείς σχέσεις, επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, αλλά και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ua θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη βίλα Borsig, χώρο φιλοξενίας ξένων αξιωματούχων, έξω από το Βερολίνο, ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 12:45 (ώρα Ελλάδος). Το βράδυ (19:30) ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), με θέμα: «Ελλάδα: σταθερός εταίρος σε μια ασταθή περιοχή;».

Εχθές, έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά την διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ απηύθυνε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ.

Λίγο αργότερα, ήρθε και η αναφορά της Φεντερίκα Μογκερίνι, της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε «να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», προσθέτοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική.

Σημειώνεται πως χθες ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.