Σε μη συμφωνία όλα δείχνουν ότι θα καταλήξει η μίνι σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από την ώρα που ανακοινώθηκε, και η μία χώρα μετά την άλλη δηλώνουν αποφασισμένες να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στους μετανάστες που φθάνουν στα σύνορά τους.
Το διαφαινόμενο αδιέξοδο προεξόφλησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αποκλείοντας με σημερινές δηλώσεις της το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια «ευρωπαϊκή λύση» στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου.
«Γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει λύση σε επίπεδο των 28 κρατών μελών επί ενός συνολικού πακέτου για τα μεταναστευτικά ζητήματα. Σίγουρα όλες οι χώρες δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο. Την Κυριακή θα μας δοθεί η ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη» είπε η καγκελάριος ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μια συνάντηση εργασίας και δεν θα εκδοθεί, μετά το πέρας της, κοινό ανακοινωθέν».
Βλέποντας την Ευρώπη βαθιά διχασμένη στο θέμα αυτό, η Μέρκελ επέμεινε στην αναγκαιότητα να επιτευχθούν σύντομα «συμφωνίες σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο».
Πιέζουν ασφυκτικά οι Βαυαροί - Αντιδρούν σθεναρά οι Ιταλοί
Η Γερμανίδα Καγκελάριος νιώθει όλο και πιο ασφυκτική την πίεση του κυβερνητικού εταίρου της, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι τον Ιούλιο θα αρχίσει να εφαρμόζει την «άμεση απώθηση» των μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα της Γερμανίας προερχόμενοι από κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, εάν η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορέσει να πετύχει μια «ισοδύναμη» λύση στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ζεεχόφερ απαιτεί λύσεις το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου με στόχο να στέλνονται οι μετανάστες, που φθάνουν στη Γερμανία, πίσω στις χώρες εισόδου τους στην Ευρώπη, δηλαδή κυρίως στην Ιταλία ή στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ιδιαίτερα στην Ιταλία, η νέα κυβέρνηση του λαϊκιστικού συνασπισμού Λέγκας-5 Αστέρων εμφανίζεται αποφασισμένη και ανυποχώρητη στο μεταναστευτικό απαιτώντας καλύτερη κατανομή του επιμελητειακού και του οικονομικού βάρους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Τσεχία: Θα απωθούμε τους μετανάστες από τα σύνορα αν Γερμανία και Αυστρία κάνουν το ίδιο
Η Τσεχία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορά της, εάν η Γερμανία και η Αυστρία εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Μπάμπις, απαντώντας εμμέσως στην προειδοποίηση του Χ. Ζεεχόφερ.
«Μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Αυστρία θα υιοθετήσει το ίδιο μέτρο και σε αυτήν την περίπτωση, εμείς θα κάνουμε επίσης το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε αμέσως στα συνοριακά περάσματα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας» δήλωσε ενώπιον του Τύπου ο Μπάμπις, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα στην Πράγα.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι παράνομοι μετανάστες να εισέρχονται στην επικράτειά μας, διότι κατόπιν αυτό θα ήταν δικό μας πρόβλημα και δεν το επιθυμούμε αυτό. Τα συνοριακά περάσματα της Τσεχίας θα ελέγχονται, σε αυτήν την περίπτωση, από την αστυνομία, όμως έχουμε επίσης εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει τελωνειακοί και ενδεχομένως ο στρατός να αναπτυχθούν» συμπλήρωσε ο Μπάμπις.
Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, «τα νότια σύνορα της ΕΕ πρέπει να προασπίζονται από κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία και τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να τα βοηθούν».
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας τάχθηκε επίσης υπέρ της «αλλαγής των αρμοδιοτήτων» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex στην περίπτωση που το προσωπικό του ανέλθει σε 10.000 υπαλλήλους έως το 2020, όπως το ζητά η Ιταλία εδώ και καιρό.
«Δεν είναι δυνατόν να δαπανάμε τόσα χρήματα για τη Frontex για να παρακολουθεί απλά την παράνομη μετανάστευση και να βλέπουμε να αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις της μαφίας των διακινητών. Η Frontex πρέπει να επιχειρεί εκτός της Ευρώπης. Η λύση είναι πολύ απλή: τα πλοία με τους μετανάστες δεν πρέπει να βγαίνουν στη θάλασσα» είπε ο Μπάμπις.
Άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για τους μετανάστες θα ζητήσει η Βουλγαρία
Το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες και την ίδρυση κέντρων για τους πρόσφυγες πολέμου εκτός του ευρωπαϊκού εδάφους, αναμένεται να προτείνει η Βουλγαρία στην άτυπη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό που θα διεξαχθεί την Κυριακή.
Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε ότι αφού ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, να φροντίσει για τους ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από εμπόλεμες καταστάσεις και να επαναπατρίσει τους υπόλοιπους.
"Θα επιμείνω για το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είπε ο Μπορίσοφ στο κοινοβούλιο όπου μετέβη απρόσμενα, αφού η αντιπολίτευση ζήτησε να πληροφορηθεί τη θέση στη Σόφιας στο μεταναστευτικό. Όπως είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη.
Η Βουλγαρία, που αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ελπίζει ότι αν ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές θα κατευναστούν και οι ανησυχίες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες αρνούνταν να δεχτούν να παραλάβουν μετανάστες με το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ώστε να μοιραστεί ισομερώς το βάρος.
"Φοβούνται ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως αυτή η διαδικασία δεν θα συνεχιστεί", εξήγησε ο Μπορίσοφ. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συζητήσει ξανά το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στη μίνι σύνοδο των Βρυξελλών. Απόντες από αυτήν την άτυπη σύνοδο θα είναι επίσης και οι ηγέτες της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας.
Τουλάχιστον 16 χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη σύνοδο: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.