Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δε φαίνεται να έχουν τέλος τα επεισόδια που ακολούθησαν την τηλεφωνική επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Τα όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας στο κοινοβούλιο, ως απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη για κάποιους μπορεί να ήταν επαρκή, για κάποιους άλλους όμως δεν ήταν σαφή και επεξηγηματικά...
Η κατάσταση περιπλέκεται λίγο περισσότερο αν σκεφτούμε ότι οι επιφυλάξεις διατυπώνονται όχι μόνο ανάμεσα στα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πράγμα θεμιτό στην πολιτική, αλλά και ανάμεσα σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δε βγήκε δημόσια να πάρει θέση ευθέως κατά του κ. Καμμένου, όμως στη δεδομένη χρονική συγκυρία και με όλο το πλαίσιο που διαμορφώνεται καθημερινά, η κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα ενός κυβερνητικού βουλευτή έχει τη δική της σημασία.
Η αρχή λοιπόν έγινε από τον Δημήτρη Μάρδα στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών.
«Υπάρχουν και σε μένα κάποιες απορίες στην υπόθεση Καμμένου» σημείωσε μεταξύ των άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος είδε τη συζήτηση στη Βουλή και ο καθένας οδηγήθηκε στα συμπεράσματά του.
Ο πρώην υπουργός ανέφερε επίσης πως πολιτικά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του. «Αν η κυβέρνηση θέλει παραπάνω εξηγήσεις από τον κ. Καμμένο θα τον καλέσει, διαφορετικά το θέμα έχει λήξει» τόνισε ο κ. Μάρδας.
Η συνέχεια δόθηκε από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, με κομψό τρόπο έδωσε το δικό του στίγμα στην υπόθεση. «Ο υπουργός Άμυνας αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκολύνει τις δικαστικές αρχές στην υπόθεση του NOOR1» τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, στοιχιζόμενος με την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.
Ακολούθησε όμως η δήλωση-σφραγίδα του κ.Φίλη: «Αναγκαστικά συνεργαζόμαστε με τον Καμμένο. Είναι αναγκαστική λύση η συνεργασία στη βάση της μη κανονικότητας που ζούμε» επεσήμανε ο κ.Φίλης, καταγράφοντας τη θέση του. Μία θέση γνωστή εδώ και καιρό, που όμως όταν λέγεται σε αυτήν την περίοδο που ο κ. Καμμένος απασχολεί τα ΜΜΕ τότε δεν μπορεί παρά να σχολιαστεί.
Αν κάποιος πάντως θεωρεί ότι η υπόθεση της επικοινωνίας του υπουργού Άμυνας με τον καταδικασμένο σε ισόβια για ναρκωτικά θα προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση, ας μην βιαστεί να βάλει στοίχημα γιαυτό. Η κυβερνητική πλειοψηφία αυτά τα δυόμιση χρόνια έχει περάσει πολλά παρόμοια «εμπόδια» και δε δείχνει έτοιμη για «περιττές», σε σχέση με την συγκυρία πάντα, κρίσεις «πολιτικής» συνείδησης, την περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στο δικό του success story. Στην αντιπολίτευση πάντως δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την συντήρηση του θέματος, μια και στελέχη όλων των κομμάτων εκτιμούν ότι πρόκειται για καταστρατήγηση του συντάγματος και ευθεία βολή εναντίον της δημοκρατίας.
Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους βουλευτές των κομμάτων επιμένουν σε μία σειρά ερωτημάτων, για τα οποία τονίζουν ότι δε παίρνουν απαντήσεις:
- Γιατί ο κ. Καμμένος μίλησε πάνω από δέκα φορές με τον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά;
- Ο κ. Τσίπρας γνώριζε τις ενέργειες του κ. Καμμένου;
- Υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Άμυνας με τον λιμενικό υπάλληλο, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση;
- Γιατί ακόμη δεν έχει διαταχθεί έρευνα για τον συγκεκριμένο υπάλληλο του λιμενικού σώματος;
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως πήγε ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για «παρακρατικές» συμπεριφορές και για «σκοτεινή» υπόθεση.
Πρόκειται για μια ποιοτική κλιμάκωση της σκληρής κριτικής που ασκεί η Πειραιώς στον Πάνο Καμμένο, στελέχη της οποίας επιμένουν να στέκονται στις ευθύνες και του πρωθυπουργού για το όλο θέμα.
Photo by Sooc