Σκέψεις για χαλάρωση περιορισμών - Τι θα εξετάσουν οι ειδικοί για εστίαση, ψυχαγωγία και γήπεδα

Σκέψεις για χαλάρωση περιορισμών - Τι θα εξετάσουν οι ειδικοί για εστίαση, ψυχαγωγία και γήπεδα

Το ενδεχόμενο να υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε εστίαση, ψυχαγωγία και γήπεδα φέρεται πως θα συζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση και την ψυχαγωγία, χωρίς όμως να τίθεται ζήτημα για επιστροφή των ορθίων και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. 

Η πρώτη συζήτηση των ειδικών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει μία ακόμα την Τετάρτη. Κρίσιμο ρόλο στις τελικές εισηγήσεις θα παίξουν οι καταγραφές της Τρίτης και της Τετάρτης, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι πολύ ενδεικτικές ημέρες για την καταγραφή της πανδημικής εξέλιξης.

Σε κάθε περίπτωση η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει έντονο το στίγμα της αξιολόγησης αναφορικά με την επίδραση της εορταστικής περιόδου στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες». Στο πλαίσιο αυτό συνεχείς θα είναι οι συσκέψεις της κυβέρνησης με τους επιστήμονες.

Οι πρώτες ενδείξεις τόσο από την αποτύπωση της Όμικρον στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και από τη νοσηρότητα της ίδιας της μετάλλαξης μοιάζουν να είναι θετικές. Πιο συγκεκριμένα το 80% των κρουσμάτων στην κοινότητα είναι πλέον Όμικρον. Το υπόλοιπο 20% ανήκει στη Δέλτα. Δύο είναι τα στοιχεία εκείνα που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αρχίζουν να προκαλούν κάποια σχετική αισιοδοξία στους ειδικούς αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τη μία όλοι όσοι προσβάλλονται από την Όμικρον και χρειάζονται να νοσηλευτούν, η διάρκεια παραμονής τους στο νοσοκομείο είναι μικρή. Παράμετρος που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ. Από την άλλη η νόσηση στον ασθενή εξαιτίας της νέας μετάλλαξης παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό και δεν «κατεβαίνει» στο κατώτερο. Άρα δεν επηρεάζει τους πνεύμονες, δεν προκαλεί πνευμονίες και έτσι η νόσηση είναι πολύ πιο ήπια.

Στην περίπτωση που δεν αλλάξει δραματικά η εικόνα τις επόμενες είκοσι μέρες ή δεν εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη τότε αναμένεται το αργότερο μετά τις επόμενες τρεις εβδομάδες να δούμε την αρχή της ύφεσης. Μέχρι να φτάσουμε εκεί πάντως θα πρέπει να ξεπεράσουμε με μεγάλη προσοχή τις επόμενες σχεδόν είκοσι μέρες, όταν και θα καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας.