«Σιωπή» από EE στο αίτημα παράτασης της περιόδου χάριτος για είδη διατροφής που εξάγονται από τη Β. Ιρλανδία
Brexit

«Σιωπή» από EE στο αίτημα παράτασης της περιόδου χάριτος για είδη διατροφής που εξάγονται από τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία δεν έχει ακόμη λάβει μία επίσημη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την πρότασή της, για μία περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για μερικά είδη διατροφής, που μετακινούνται από τη Βόρεια Ιρλανδία, λίγες ημέρες πριν την τελική προθεσμία λήξης, όπως δήλωσε σήμερα ένας υπουργός.

«Νομίζουμε ότι προτείναμε μία λογική πρόταση, κάτι το οποίο είναι πραγματικά μετριοπαθές, ενώ επεξεργαζόμαστε μία μακροπρόθεσμη λύση. Αισιοδοξώ ότι κατά τις επόμενες λίγες ημέρες, αυτές οι τεχνικές συζητήσεις θα το διασφαλίσουν αυτό με την ΕΕ», ανέφερε ο Μπράντον Λιούις αρμόδιος υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία στο ραδιόφωνο Times Radio.

«Πλησιάζουμε πολύ κοντά στην καταληκτική προθεσμία τώρα και δεν έχουμε ακόμη ακούσει κάτι επίσημο από την ΕΕ. Είναι αναγκαίο να μας απαντήσουν. Ελπίζω ότι θα το πράξουν με θετικό τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα περίοδος χάριτος απαλλάσσει τους ελέγχους στα βρετανικά λουκάνικα, αλλά και σε άλλα κατεψυγμένα κρέατα που μετακινούνται από τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ τελειώνει στις 30 Ιουνίου.

 Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την δέσμευσή του να εφαρμόσει τους τελωνειακούς ελέγχους που προβλέπονται από τη συμφωνία του Brexit.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Brexit διατηρεί ντε φάκτο της βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα και προβλέπει τη διεξαγωγή τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας για τα προϊόντα που προέρχονται από ή κατευθύνονται προς τη Βρετανία.

Η διευθέτηση αυτή, αντικείμενο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κατά τη διαδικασία του Brexit έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, βρετανικής επαρχίας, γεγονός που θα συνιστούσε απειλή για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Όμως, αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των ενωτικών προτεσταντών, που καταγγέλλουν τη θέσπιση συνόρου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, η βρετανική κυβέρνηση παρέτεινε μονομερώς την περίοδο χάριτος για την εφαρμογή ορισμένων ελέγχων, κυρίως για προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την Telegraph, το Λονδίνο προτίθεται να παρατείνει την περίοδο χάριτος και για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουνίου, για τη διασφάλιση των εισαγωγών βρετανικών λουκάνικων στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο λάβει νέα μονομερή μέτρα τις επόμενες εβδομάδες, η ΕΕ θα αντιδράσει γρήγορα, αυστηρά και αποφασιστικά για να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τις διεθνείς νομικές του δεσμεύσεις», δήλωσε στην Telegraph ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Βρετανού υπουργού Ευρωπαϊκών Σχέσεων Ντέιβιντ Φροστ που προσάπτει στις Βρυξέλλες «ακαμψία» στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου, ο Μάρος Σέφκοβιτς απαντά ότι το Πρωτόκολλο αποτελεί την «καλύτερη λύση στη μοναδική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί της Ιρλανδίας μετά το Brexit».