Σήμερα θα ξεπεραστούν οι 4,6 εκατ. εμβολιασμοί - 1,7 εκατ. πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις

Σήμερα θα ξεπεραστούν οι 4,6 εκατ. εμβολιασμοί - 1,7 εκατ. πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” ανοίγει τη χώρα στον κόσμο με ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως «προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό».

«Είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας πως «θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες»

Στη συνέχεια έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί.

«Έχει γίνει ένας ακτινωτός σχεδιασμός και έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλων των νησιωτικών περιοχών τα οποία βρίσκονται σε διασύνδεση με κεντρικά νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, υπογράμμισε πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 40 έτη, ενώ επισήμανε ότι στο επταήμερο μέσο όρο έχουμε 2.040 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της COVID-19 και στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ενώ σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα είναι 21.136 και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 4%.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες Κρήτης, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Στο 1,7 εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Για τους εμβολιασμούς επισήμανε ότι τι η επιχείρηση στα νησιά προχωράει κανονικά και συνολικά οι εμβολιασμοί στην επικράτεια αποκτούν νέα δυναμική, καθώς ακολουθούν νέες ηλικιακές ομάδες και τα εμβολιαστικά κέντρα ενισχύονται.

«Σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 4.615.000 εμβολιασμούς, ενώ 1,7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Την Παρασκευή, προσέθεσε ο υπουργός, θα φτάσουμε τους 3 εκατ. πολίτες να έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Να τονίσω ότι κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Δεν έχει τελειώσει η μάχη απέναντι στην πανδημία, θα τελειώσει όταν μηδενίσουμε τα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.