Στις 15.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του στο δείπνο εργασίας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Α. Τσίπρας ανέφερε πως ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο που θα εξασφαλίσουν την ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδο.
Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα για συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου και για διάλογο με τη Ρωσία.
«Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προωθήσουμε την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο και τον έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών, μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, αλλά και αποτελεσματική επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων. Προφανώς, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς καθώς και εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες σήμερα που αφορούν παρέμβαση στα εσωτερικά μας, ενώ θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή της Συμφωνίας Μινσκ από όλους. Αλλά η θέση μας υπέρ της εντατικοποίησης του διαλόγου με τη Ρωσία και της αναβάθμισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είναι και θα παραμείνει σταθερή», τόνισε.
Εξάλλου, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, ο Α. Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».
«Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», επισήμανε.
Παράλληλα, έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας πως «αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».
Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία τόνισε πως «την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα.
Ακόμα και αν δεν υπάρχουν προσώρας οι προϋποθέσεις για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, οφείλουμε να επιμένουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου προβλεψιμότητας μεταξύ μας που θα αποφεύγει τα ατυχήματα και θα δημιουργεί ένα επίπεδο συνεργασίας για επίλυση κρίσεων. Και οφείλουμε να επιμένουμε ενεργά μέσω του διαλόγου, στην εξασφάλιση της ειρήνης στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ».
Φωτογραφία αρχείου