Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης του τρίτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα κάνουν την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία σε ειδικούς και κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός περίπου στο 6%, ενώ σημείωσε πως συνολικά στην χώρα υπάρχουν 23.500 ενεργά κρούσματα.
Αναλυτικότερα, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα. «Μας ενδιαφέρει ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψίας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000», ανέφερε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.
«Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει επιβαρυνθεί το φορτίο στη Μακεδονία. Έχουμε κάλυψη ΜΕΘ στο 77%.
Θέλω να αναφερθώ και στις ανθρώπινες απώλειες. Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας είναι σταθερά κάτω από 5%. Μειωμένη είναι και η πιθανότητα της βαριάς νόσησης, πιθανόν λόγω της καλύτερης παροχής υπηρεσιών», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
«Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών. Η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος».
«Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση σε ανοιχτούς χώρους. Συζητείται η χρήση διπλής ενισχυσμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα ατομικά τεστ. Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα. Το αρνητικό τεστ θα πρέπει να διαπιστώνεται και με ένα μοριακό τεστ», κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως «τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες».
Τέλος, έκανε αναφορές στα ατομικά τεστ, τονίζοντας πως ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή ή ασυμπτωματικά άτομα», είπε ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ με τα τεστ αντιγόνου.
Στους 707 οι διασωληνωμένοι - 1.496 νέα κρούσματα, τα 637 στην Αττική
Στα 1.496 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, με 637 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική και 167 στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο 53 ακόμα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 707 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στις 448 οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας.
Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκα συνολικά 11.542 τεστ εκ των οποίων 5.911 ήταν μοριακοί έλεγχοι και 5.631 rapid. Το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 12,96%.
Η γεωγραφική κατανομή των 1.496 νέων κρουσμάτων
Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.496, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 249.458 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.570 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.754 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.648 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +2.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 471 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.093.890 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 2.224.899 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 38.270 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
AP Photo/Petros Giannakouris