Το άνοιγμα των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και αυστηρά μέτρα υγιεινής και αποτροπής συγχρωτισμού προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, ενώ αντίστοιχο μοντέλο με περιορισμένο αριθμό υποψηφίων ανά εξεταστικό κέντρο θα ισχύσει και για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα της Τετάρτης στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, παρουσία και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Τα σχολεία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα ανοίξουν, όπως έχει ανακοινωθεί, στις 11 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει περιορισμός μαθητών ανά τάξη, μέτρα για την προσέλευση στο σχολείο και την αποχώρηση των μαθητών, μέτρα κατά την ώρα διδασκαλίας καθώς και κατά την ώρα του διαλείμματος.
Στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και στα Γυμνάσια η επάνοδος των μαθητών εξετάζεται να γίνει στις 18 ή 25 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει η έναρξη μαθημάτων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία αν και υπάρχουν διάφορα σενάρια που εξετάζονται για την τελευταία κατηγορία. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλες τις βαθμίδες, ενώ θα προβλεφθεί η ύπαρξη αντισηπτικών και άλλων μέσων υγιεινής.
Στόχος είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να ολοκληρώσουν την εξεταστέα ύλη που θα είναι μειωμένη φέτος αλλά σε κάποια σχολεία δεν έχει διδαχθεί. Σε Γυμνάσια και τις άλλες τάξεις του Λυκείου δεν θα διενεργηθούν ενδοσχολικές εξετάσεις και πριν τα μέσα Ιουνίου θα κλείσουν τα σχολεία, καθώς οι αίθουσες θα χρειαστούν για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Ο σχεδιασμός για τις Πανελλαδικές
Οι εξετάσεις όπως σχεδιάζεται θα ξεκινήσουν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου για να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με τις συστάσεις και τα μέτρα για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στα εξεταστικά κέντρα, όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, δεν θα πρέπει να διαγωνίζονται πάνω από 7- 8 άτομα σε κάθε εξεταστικό κέντρο, με αποστάσεις μεταξύ τους, σε καλά αεριζόμενες αίθουσες και έναρξη της διαδικασίας πολύ νωρίς το πρωί για να αποφευχθούν προβλήματα υψηλών θερμοκρασιών.
Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως θα απαιτηθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός εξεταστικών κέντρων –πέρσι λειτούργησαν 880- και θα χρησιμοποιηθούν όλες οι αίθουσες γυμνασίων και λυκείων. Για το λόγο αυτό εξάλλου έως τις 14 Ιουνίου θα σταματήσουν τα μαθήματα σε Γυμνάσια, Α’ και Β’ Λυκείου, προκειμένου να αποδεσμευτούν οι αίθουσες για να λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα.
Θα απαιτηθούν, όμως, και διπλάσιοι εκπαιδευτικοί- επιτηρητές και από το υπουργείο εξετάζονται οι εναλλακτικές που υπάρχουν, εάν για παράδειγμα θα αξιοποιηθούν και δάσκαλοι, θα υπάρξει όριο ηλικίας και ποιες θα είναι οι προβλέψεις για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Οι υποψήφιοι σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις εφοδιασμένοι με μάσκες και αντισηπτικά, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει για ευπαθείς ομάδες, ενώ αναμένεται να υπάρξει η δυνατότητα για επαναληπτικές εξετάσεις για παιδιά που θα νοσήσουν από τον ιό.