Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. @Vkikilias https://t.co/277cWRJ1ad
— ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (@YpYgGR) November 1, 2020
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Ο κ. Κικίλιας σημειωτέον έχει καλέσει για να ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, στο υπουργείο Υγείας.
Αμέσως μετά την ενημέρωση, ο υπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας:
«Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του Ε.Σ.Υ. στη Θεσσαλονίκη.
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Ο κ. Κικίλιας έχει καλέσει για να ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, στο Υπουργείο Υγείας.
Αμέσως μετά την ενημέρωση, ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.»
839 κρούσματα μόνο χθες στην Θεσσαλονίκη
Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι μόνο χτες στην Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 839 κρούσματα, περισσότερα από το ένα τρίτο των 2.056 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το σύνολο της χώρας, με την πόλη να αποτελεί πλέον το επίκεντρο της επιδημίας στην ελληνική επικράτεια.
Όπως επισήμανε άλλωστε σήμερα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, «στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά».
Άλλωστε, η Αστυνομία χτες βεβαίωσε 183 παραβάσεις στην Θεσσαλονίκη για τη μάσκα και τις αποστάσεις και 53 παραβάσεις για κυκλοφορία μετά τις 00.30. Επίσης μετά από κλήση που δέχθηκε, απομάκρυνε συγκεντρωμένους από την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί πως ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News, μίλησε για την πορεία των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια που ετοιμάζονται καθώς και την αντιμετώπιση του δεύτερου και πολύ πιο ισχυρού σε όλη την Ευρώπη κύματος της πανδημίας.
«Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών, που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές», αναφέρει.
Σημειώνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά. «Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι τα άτομα 60 ετών και άνω και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μαζί με τα μέτρα προφύλαξης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή μάχη που δίνουμε. Για να σας δώσω και συγκεκριμένα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.718.714 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 2.129.719, ενώ βρίσκονται στην αγορά 3.100.000».
Ερωτηθείς για την πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας και ποιο είναι το ύψος των κρουσμάτων που τα νοσοκομεία δεν θα αντέχουν άλλο, ο Β.Κικίλιας εξηγεί πως δεν είναι ακριβώς ο αριθμός κρουσμάτων το κύριο πρόβλημα, αλλά ο αριθμός όσων θα χρειαστούν νοσηλεία για COVID-19.
«Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και τελικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Αυτή η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προκλήθηκε κυρίως από αυτή την αντίληψη: "Έλα μωρέ, σιγά μην κολλήσω"», επισημαίνει τονίζοντας πως «δεν είναι σε καμία περίπτωση ελληνικό το φαινόμενο, δεν μπορώ να πω δηλαδή, ότι η δική μας κοινωνία είναι απείθαρχη και αδιάφορη. Τα ίδια και πολύ χειρότερα, μάλιστα, συμβαίνουν σε όλες τις χώρες».