Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Μπροστά σε μια νέα νομοθετική «ήττα» βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς μετά τη σημερινή ακρόαση των φορέων σχετικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Αρχικά ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ, Παναγιώτης Κυριακόπουλος χαρακτήρισε την ρύθμιση αντισυνταγματική, διότι παραβιάζει την αρχή των ελεύθερων συναλλαγών, οδηγεί σε κρατικό μονοπώλιο και καταστρατηγεί και το κοινοτικό δίκαιο περί συμβάσεων. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι ο φόρος διαφήμισης αυξάνεται κατά 4%, ενώ προσέθεσε πως θα οδηγηθούμε σε μονοπώλιο υπηρεσιών που θα χρεώνει ότι θέλει. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτές επισήμανε ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι υποχρεωτική η πλατφόρμα, αντιθέτως είναι προαιρετικές κι αφορούν συνήθως τη διαφήμιση που δεν έχει πωληθεί. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών έχει προτείνει να υπάρξει πλατφόρμα, στα πρότυπα των αεροπορικών εταιρειών, όχι δηλαδή με την έννοια του πλειστηριασμού που επιθυμεί και νομοθετεί η κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης Ελλάδος, Μανώλης Παπαπολύζος υπογράμμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο ξεπερνάει κάθε όριο παρεμβατικής πολιτικής σε κλάδο οικονομίας. «Πρώτη φορά δημιουργείται οιωνοί κρατικό μονοπώλιο λες και η διαφήμιση είναι κρατικό αγαθό όπως το νερό και η ενέργεια», προσέθεσε.
Στην ίδια γραμμή βρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), Γρηγόρης Αντωνιάδης, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο βάζει εμπόδια στην ορθή λειτουργία της αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρξουν επιπτώσεις στη διανομή της διαφήμισης, διότι «θα φύγει η προστιθέμενη αξία από την εθνική αγορά που είναι 100% στα κανάλια και θα πάει στο Internet που είναι μόλις στο 30%».
Την ίδια ώρα την αδυναμία να απαντήσει στον χρόνο που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στο νομοσχέδιο Παππά για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορέσει να δώσει χρονοδιάγραμμα όταν «κάποια από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ ξεπεραστούν και εφόσον η συνεργασία με το Υπουργείο συνεχίσει με ταχύς ρυθμούς, όπως τις τελευταίες λίγες εβδομάδες». «Μετά από αυτό ίσως θα μπορούσα να απαντήσω δίνοντας κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορούμε να φτάσουμε στις αδειοδοτήσεις», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, κατά τον κ. Μορώνη πρώτα θα ξεκινήσει η αδειοδότηση των εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα τηλεοπτικών σταθμών, προετοιμαζόμενοι –όπως είπε- για την προκήρυξη αδειών και άλλων κατηγοριών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πλατφόρμα που ιδρύει ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς για τις διαφημίσεις δήλωσε εκ νέου αδυναμία να απαντήσει. Και τούτο διότι, όπως εξήγησε, η πλατφόρμα αυτή την στιγμή δεν υπάρχει. «Δίχως να υπάρχει η πλατφόρμα και γιατί βεβαίως δεν υπάρχει ο κώδικας διαχείριση συστήματος που θα ρυθμίζει θέματα διαφήμισης και λειτουργίας, το ΕΣΡ δεν μπορεί να πιθανολογήσει πως θα ασκήσει το ρόλο του ρυθμιστή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ν. Παππάς για ΕΔΟΕΑΠ: Αν υπάρξει στήριξη από τους εργοδότες θα εξεταστεί ανάλογη μείωση της φορολογίας
Το μπαλάκι στους εργοδότες πέταξε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με την σωτηρία του ασφαλιστικού Ταμείου των Δημοσιογράφων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση α καλωσόριζε οποιαδήποτε πρωτοβουλία κατατείνει στη βιωσιμότητά του, ζήτησε από τους εργοδότες ουσιαστικά να κάνουν το πρώτο βήμα. Δηλαδή να συμφωνήσουν στην πρόταση της ΕΣΗΕΑ και των υπολοίπων ταμείων για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν.
Τότε, όπως υπογράμμισε, «εάν δηλαδή υπάρξει συμφωνία για στήριξη του ΕΔΕΟΕΑΠ μπορούμε να δούμε την αντίστοιχη μείωση του φόρου για να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση».