Σφοδρή πολέμιος της Ελλάδας η νέα κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας

Σφοδρή πολέμιος της Ελλάδας η νέα κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας

Η επικρινόμενη για «εμπάθεια» απέναντι στην Ελλάδα στο προσφυγικό και γενικότερα για τη σκληρή πολιτική της στην προσφυγική κρίση, ως υπέρμαχος ενός «Φρουρίου Ευρώπη» πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, αναλαμβάνει νέα κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας.

Την ομόφωνη επιλογή, από τα ανώτατα τοπικά όργανα του Λαϊκού Κόμματος, της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ως διαδόχου του ανακοίνωσε το μεσημέρι ο επί 26 χρόνια τοπικός κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας, Έρβιν Πρελ, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και χθες ανακοίνωσε αιφνίδια την παραίτησή του από όλα τα αξιώματα, με την ευκαιρία της πρόσφατης συμπλήρωσης του 70ου έτους της ηλικίας του.

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ θεωρείτο ήδη, εδώ και καιρό, ως η πιθανότερη διάδοχος του Έρβιν Πρελ στην ηγεσία του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, στην τοπική κυβέρνηση του οποίου η ίδια συμμετείχε από το 2003 έως το 2011.

Νωρίτερα, είχε διατελέσει γγ της εκεί περιφερειακής οργάνωσης του Λαϊκού Κόμματος, με αρχηγό της τον Έρβιν Πρελ, ο οποίος φέρεται να προώθησε τον περασμένο Απρίλιο την επιστροφή της από το υπουργείο Εσωτερικών στην τοπική κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας ως αναπληρώτρια κυβερνήτης, εγκαταλείποντας τη θέση της στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βιέννη.

Εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της Γιοοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια τον περασμένο Φεβρουάριο, η ελληνική πλευρά είχε αρνηθεί να δεχθεί σε επίσκεψη της τότε Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016.

Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα.

Αυτό το γεγονός είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας, που είχε ασκήσει δριμεία κριτική, είχε προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας και είχε ανακαλέσει στην Αθήνα την Ελληνίδα πρέσβειρα στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλειφέρη.

Κατά την αποχώρηση της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ από το υπουργείο Εσωτερικών, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος στην αυστριακή κυβέρνηση, Ράινχολντ Μιτερλένερ, είχε επαινέσει ιδιαίτερα την πολιτική της απερχόμενης υπουργού στο προσφυγικό, επισημαίνοντας πως αυτή δρομολόγησε τη «στροφή» και στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική.

Στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως νέος υπουργός Εσωτερικών είχε διαδεχθεί τη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, στις 10 Απριλίου, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα, επίσης από το Λαϊκό Κόμμα, έως τότε αρμόδιος για την οικονομική πολιτική στην τοπική κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας, ο οποίος, επίσης, επικρίνεται για «σκληροπυρηνική» στάση στο προσφυγικό ως υπέρμαχος των κλειστών συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ