Σφοδρές επικρίσεις εναντίον του J. Dijsselbloem στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σφοδρές επικρίσεις εναντίον του J. Dijsselbloem στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του επέκριναν με δριμύτητα σήμερα τη συμπεριφορά του προέδρου του Eurogroup, του Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε έναν διάλογο για την Ελλάδα στο ημικύκλιο.

Ο Dijsselbloem είχε δεχθεί ήδη σφοδρά φραστικά πυρά διότι είχε αφήσει να εννοηθεί στα τέλη του Μαρτίου ότι οι χώρες στον Νότο της Ευρώπης κατασπαταλούν τα χρήματά τους στο «αλκοόλ» και στις «γυναίκες»

Τώρα προκάλεσε το μένος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani και ευρωβουλευτών γνωστοποιώντας ότι δεν θα πάρει μέρος σε έναν διάλογο ο οποίος προβλέπεται να γίνει αύριο Τρίτη στο Στρασβούργο με αντικείμενο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Παρότι νομικά (ο Dijsselbloem) δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στις εργασίες μας, περιμένουμε από κάποιον που απαιτεί από τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τεράστιες θυσίες να νιώθει υποχρεωμένος να απαντήσει στους αντιπροσώπους τους», τόνισε ο Tajani κατά την έναρξη της ολομέλειας του ΕΚ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «ένα απλό ζήτημα ευγένειας».

Ο Tajani επισήμανε ακόμη ότι θα στείλει «μια επίσημη επιστολή για να διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία θα λέει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομόφωνα, δεν αποδέχεται τη συμπεριφορά αυτή», πολύ περισσότερο όταν «προέρχεται από κάποιον με ρόλο τόσο σημαντικό».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά, ο εκπρόσωπος του Dijsselbloem περιορίστηκε να απαντήσει πως ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «έγραψε μια επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη» εξηγώντας ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στον διάλογο αυτό για «λόγους προγράμματος».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, απαίτησε την παραίτηση του Dijsselbloem, όπως και η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Gabriele Zimmer, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Gianni Pittella υπογράμμισε ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έχει «το ανάστημα και τη συμπεριφορά που απαιτούνται για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» και επίσης απαίτησε να υποβάλει την παραίτησή του.

Για τον Philip Lambert, συμπρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, ο τρόπος που φέρεται ο Dijsselbloem «εντάσσεται στις συμπεριφορές που βρίσκονται στην πηγή της εξέγερσης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των πολιτών εναντίον των δημοκρατικών θεσμών».

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Alain Lamassoure από την πλευρά του απαίτησε να κηρυχθεί ο Dijsselbloem «persona non grata» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά την πολεμική που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο Jeroen Dijsselbloem εξέφρασε τη λύπη του και σημείωσε πως το περιεχόμενό τους παρερμηνεύθηκε, πάντως απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ