Σεισμός 5,7 Ρίχτερ νότια της Κρήτης: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ νότια της Κρήτης: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή», σημειώθηκε στις 07:08 στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 62 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά από τις Μοίρες και το εστιακό βάθος ήταν 80 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής, όπου φαίνεται να έγινε περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση.

Τι λένε οι σεισμολόγοι 

«Αν και ο σεισμός σημειώθηκε σε σημαντικό εστιακό βάθος, διερευνάται το αίτιο γένεσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και τόνισε πως ο νέος αυτός σεισμός δε φαίνεται εκ πρώτης να συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο νησί τους τελευταίους 8 μήνες ανησυχεί τους ειδικούς.

"Ο νέος σεισμός μας βάζει σε διαδικασία διερεύνησης. Μάλλον πρόκειται για ένα ρήγμα πάνω στο τόξο και με βάση αυτό δεν περιμένουμε πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. Ελπίζουμε να μην συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως μας ανησυχεί ιδαίτερα η διέγερση στο θαλάσιο χώρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο Ηράκλειο βρισκόταν ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, την ώρα του μεγάλου σεισμού ο οποίος τόνισε πως «ο σεισμός αυτός έγινε στη θάλασσα και η τελική τιμή του είναι στα 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 60, τελικά, χιλιόμετρα», μιλώντας στο cretapost και ανέφερε ότι ένιωσε τον μεγάλο σεισμό λέγοντας «Κατάλαβα τον σεισμό και αρχικά το μυαλό μου πήγε αλλού, στο ρήγμα του Αρκαλοχωρίου. Ο σεισμός όμως, ευτυχώς, ήταν στη θάλασσα και είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα υπάρξουν ελάχιστοι μετασεισμοί και δεν ανησυχώ». 

Παράλληλα, ο γνωστός σεισμολόγος επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος σεισμός «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου» ενώ η περιοχή αυτή «έδινε κάποιους μικρούς σεισμούς».

Τέλος ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε πως «η ευρύτερη περιοχή έχει μία έξαρση αλλά ευτυχώς σημειώνονται μεσαίου μεγέθους σεισμοί στη θάλασσα» ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν βλέπω να ενεργοποιούνται άλλα ρήγματα εξαιτίας αυτού το σεισμού».

«Μεμονωμένο γεγονός», που δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ανήκει σε μία ειδική κατηγορία σεισμών, τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, είναι η σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, στις 07:08, στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Είχαμε σεισμό ενδιαμέσου βάθους. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλα βάθη -αυτός έχει γίνει στα 70 χιλιόμετρα- είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία σεισμών. Το καλό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία, είναι μεμονωμένα γεγονότα, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για τις επόμενες ημέρες. Είναι μοναχικά σεισμικά γεγονότα. Γίνονται αισθητοί, είναι ενοχλητικοί, ούτε μετασεισμούς έχουν, ούτε βλάβες κάνουν», τονίζει ο κ. Παπαζάχος.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, αυτού του τύπου οι σεισμοί κινούνται στην πλάκα της Μεσογείου που βυθίζεται βαθιά κάτω από τον χώρο του Αιγαίου και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη απόσταση γιατί τα κύματα ταξιδεύουν μέσα στην πλάκα της Μεσογείου, οπότε σε όλο το εξωτερικό τόξο από τη Ρόδο μέχρι σχεδόν και την Κέρκυρα μπορούν να γίνουν αισθητοί . Επίσης προς τη "μέσα" περιοχή, το ηφαιστιακό τόξο, προς τη Σαντορίνη δηλαδή, γίνονται πολύ λίγο αισθητοί. Το άλλο τους χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία. Παρόλο που είναι 5,7 δεν θα είναι σαν τον σεισμό που έγινε πριν από δύο ημέρες στην Κάσο, που είχε και προσεισμό και μετασεισμική ακολουθία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, τέτοιοι σεισμοί ήταν του 2006 στα Κύθηρα (που έκανε ζημιές αλλά τοπικά) και του 2008 στο Λεωνίδιο. «Είναι ειδική κατηγορία σεισμών, η οποία δεν έχει σχέση με κάτι άλλο, συμβαίνει αρκετά συχνά και μόνο κάποιοι πολύ μεγάλοι απ' αυτούς -κι αυτοί που συνήθως γίνονται βόρεια από την Κρήτη- έχουν επιπτώσεις κυρίως στην Κρήτη», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, η έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης σε μακρινές αποστάσεις «είναι ο κλασικός τρόπος που καταλαβαίνουμε ότι είναι σεισμός ενδαμέσου βάθους. Έχουμε ιστορικές αναφορές, περιγραφές από τεράστιες αποστάσεις».