Σε υψηλούς τόνους η πρώτη τηλεμαχία H. Clinton - D. Trump

Σε υψηλούς τόνους η πρώτη τηλεμαχία H. Clinton - D. Trump

Η Hillary Clinton και ο Donald Trump ενεπλάκησαν σε αντεγκλήσεις για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, διακόπτοντας ο ένας την άλλη και αντιστρόφως επανειλημμένα στην πρώτη τους, κρίσιμη τηλεμαχία, που αναλυτές θεωρούν ότι ίσως αποδειχθεί αποφασιστική για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας.

Αφού χαιρετήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία χαμογελώντας, οι δύο υποψήφιοι δεν άργησαν να περάσουν στην επίθεση, με την Clinton να αποκαλεί τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και τον Trump να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

Αντάλλαξαν κατηγορίες περί ψευδών και διαστρεβλώσεων και κάλεσαν τους τηλεθεατές να πάνε στους ιστοτόπους τους για να μάθουν τα γεγονότα. Η Clinton του απευθυνόταν με το μικρό του όνομα· ο Trump την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Clinton.

«Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Hillary Clinton, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το χρίσμα ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα των ακινήτων και αστέρα των ριάλιτι που διεκδικεί για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα.

Ο Trump δήλωσε ότι η Clinton δεν έχει «την ενέργεια» που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αυτή δεν έχει την ενέργεια (...) Για να είσαι πρόεδρος της χώρας αυτής, χρειάζεσαι μια εντυπωσιακή ενέργεια», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

«Όταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (...) ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια», του απάντησε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Trump είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «οι αστυνόμοι του κόσμου» ούτε να προστατεύουν όλες τις χώρες. «Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους τους συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνόμοι του κόσμου, δεν μπορούμε να προστατεύουμε τις χώρες παντού στον κόσμο όταν δεν μας πληρώνουν αυτά που πρέπει», τόνισε.

Ο Trump υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Clinton θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα; είπε, απευθυνόμενος στην υποψήφια των Δημοκρατικών ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Trump να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Clinton είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».

Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Clinton έκρινε ότι «ο Donald ζει στον δικό του κόσμο».

Ο Trump χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Clinton περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολύ πολιτικό ρόλο.

Ο Trump είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Clinton δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Η Clinton επιτέθηκε στον Trump όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Wall Street και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Trump δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.

«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Trump και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, επέκρινε τον Trump διότι δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του σε επιχειρηματίες με τους οποίους συναλλασσόταν. Είπε ότι συνάντησε πολλούς που έχουν εξαπατηθεί από τον αντίπαλό της.

Ο Trump από την πλευρά του κατηγόρησε την Clinton ότι έχει ελάχιστα πράγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανευτεί παρότι βρίσκεται στη δημόσια ζωή επί δεκαετίες.

Η Clinton, πρώην Πρώτη Κυρία, πρώην γερουσιάστρια και υπουργός Εξωτερικών, και ο Trump, μεγιστάνας των ακινήτων και αστέρας τηλεοπτικών ριάλιτι, αλληλοκατηγορήθηκαν για το ζήτημα που ανακινεί εδώ και χρόνια ο Trump για το εάν ο πρόεδρος Barack Obama έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ ή όχι.

Ο Trump «πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Clinton.

Ο Trump επανέλαβε την κατηγορία του ότι ήταν η αποτυχημένη εκστρατεία της Clinton το 2008 που ήγειρε το ζήτημα—κάτι που έχει αποδειχθεί ότι δεν αληθεύει. «Κανένας δεν έθετε το ζήτημα πιεστικά, κανένας δεν νοιαζόταν (...). Ήμουν ο μόνος που τον ανάγκασε να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησής του και νομίζω έκανα καλή δουλειά», είπε.

Ο Trump επιτέθηκε στην Clinton για την πολιτική της όσον αφορά το εμπόριο και προέβλεψε ότι θα εγκρίνει μια εμπορική συμφωνία με κράτη της Ασίας παρ'' ότι έχει πει το αντίθετο στην προεκλογική της εκστρατεία.

«Ήσουν εντελώς υπέρ της, μετά άκουσες τι έλεγα, πόσο άσχημη είναι, και τότε είπες "δεν μπορώ να κερδίσω σε αυτόν τον διάλογο", αλλά αν νικήσεις, θα την εγκρίνεις», ανέφερε.

Η Clinton απέρριψε το επιχείρημά του. «Donald, ξέρω πως ζεις στη δική σου πραγματικότητα, αλλά δεν είναι αυτά τα γεγονότα».

Η τηλεμαχία αυτή, η οποία είναι η πρώτη της 68χρονης Clinton με τον 70χρονο Trump, χαρακτηριζόταν εξαιρετικά κρίσιμη καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το σταθερό προβάδισμα που διατηρούσε η Clinton τους τελευταίους μήνες έναντι του Trump έχει εξανεμιστεί.

Προβλέπεται να γίνουν άλλες δύο τηλεμαχίες των δύο υποψήφιων, την 9η και τη 19η Οκτωβρίου.

 

Παρόντες στο πανεπιστήμιο Hofstra όπου έγινε η συζήτηση ήταν ο Bill και η Chelsea, η μοναχοκόρη των Clinton, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του Trump και η σύζυγός του Melania.

Ο συντονιστής της συζήτησης Lester Holt δυσκολεύτηκε πολύ να τιθασεύσει τους υποψήφιους, οι οποίοι περνούσαν συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο—από την οικονομία στο Ισλαμικό Κράτος και το «χάος τη Μέση Ανατολή» τις αλληλοκατηγορίες για την έλλειψη διαφάνειας και ούτω καθεξής. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ