Σε τιμές ευκαιρίες έργα μεγάλων καλλιτεχνών στη δημοπρασία για το Μουσείο Κάλλας

Σε τιμές ευκαιρίες έργα μεγάλων καλλιτεχνών στη δημοπρασία για το Μουσείο Κάλλας

Ο οίκος του Βέργου ζεσταίνει τις μηχανές πριν από τη διήμερη δημοπρασία στην Αθηναΐδα και πραγματοποιεί από σήμερα Δευτέρα και για μία εβδομάδα (14/12) μια φιλανθρωπική online πώληση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν εξ' ολοκλήρου για τη δημιουργία του μουσείου Μαρία Κάλλας. Σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί δώρισαν έργα τους για τον αγαθό σκοπό σε τέτοιες τιμές που δεν τις βρίσκεις στην αγορά. Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει ότι κάποια από τα έργα προέρχονται από την προσωπική συλλογή της Προέδρου του Ελληνικού Συλλόγου «Μαρία Κάλλας» κ. Λιάνας Σκουρλή.

Ένα από αυτά φέρει τη «βαριά» υπογραφή του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ, μια σύνθεση του 1979, φιλοτεχνημένη με μικτή τεχνική. Οι υποψιασμένοι γνωρίζουν ότι το έργο του καλλιτέχνη αξίζει εκατομμύρια δολάρια καθώς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκαπανείς της αμερικανικής ποπ αρτ. Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη τάση που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια είναι η προτίμηση νεότερων έργων που ανήκουν κατά κανόνα είτε στη μεταπολεμική είτε στη σύγχρονη τέχνη. Το έργο του Ράουσενμπεργκ έχει αρχική τιμή τις 3.000 ευρώ. 

Από τους Έλληνες καλλιτέχνες ξεχωρίζουμε τρία γλυπτά του Γιώργου Λάππα που το καθένα εκτιμάται από 1000 – 1500 ευρώ. Ο μεγάλος δάσκαλος που έφυγε νωρίς, περπάτησε με θάρρος στο πεδίο που λέγεται σύγχρονη ελληνική γλυπτική, αφήνοντας το χνάρι του βαθύ. Είναι βέβαιο πώς το έργο του θα μείνει κλασικό και, όσο περνά ο καιρός, θα παίρνει όλο και μεγαλύτερη επενδυτική αξία. 

Λάππας

Αντίστοιχα, ο Κώστας Βαρώτσος ανήκει στους σύγχρονους δασκάλους που απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση. Ο «δρομέας» εξακολουθεί να είναι παραγωγικός όσο και ευφάνταστος καλλιτέχνης, κατακτώντας τον δημόσιο χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπροσωπείται με ένα όμορφο έργο που έχει εκτελέσει και σε μνημειακή διάσταση. Εκτιμάται στα 2.000 – 3.000 ευρώ. 

Βαρώτσος

Από τα πολύ όμορφα έργα της δημοπρατούμενης συλλογής, είναι το πορτρέτο της Μαρίας Κάλλας από το χέρι του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Οι φίλοι της απόλυτης φωνής δεν πρόκειται να μείνουν ασυγκίνητοι από την αισθαντική προσωπογραφία, καμωμένη με μικτή τεχνική σε χαρτί. Πρόκειται για ένα πορτρέτο που αναβρύζει μουσικότητα, ίσως από τα ωραιότερα που της έχουν αφιερωθεί. Αρχική τιμή 2.000 ευρώ. 

Σε αρκετά καλή διάσταση (60x42 εκ.) και με τιμή εκκίνησης μόλις τα 180 ευρώ, βγαίνει ένα έργο του Αλέκου Φασιανού. Το χαρακτικό είναι επιζωγραφισμένο με χρωματιστά μολύβια, γεγονός που το κάνει μοναδική επενδυτική ευκαιρία. Ο Φασιανός βρίσκεται πάντα ψηλά στην προτίμηση του φιλότεχνου κοινού και, παρά τη μεγάλη παραγωγή έργων του, η υπογραφή του δεν πρόκειται να χάσει σε αξία.

Φασιανός

Πολύ χαμηλά (600 ευρώ) βγαίνει κι ένα λάδι σε ξύλο της Ειρήνης Ηλιοπούλου. Ένα εσωτερικό έργο που μας μεταφέρει τη μαγεία ενός καφέ, ίσως του Παρισιού, στο οποίο η σημαντική καλλιτέχνις έχει θητεύσει. 

Ηλιοπούλου

Όσοι γοητεύονται από την κλασική ζωγραφική παράδοση, σίγουρα θα σταθούν στη νεκρή φύση του Στέφανου Δασκαλάκη. Το λάδι έχει διάσταση 30x40 εκ. κι απηχεί τη μεγάλη μαστοριά ενός ζωγράφου που βγάζει λίγα έργα και καλά. Εκτιμάται στα 1000 – 1500 ευρώ. 

Δασκαλάκης

Σημαντικό να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι στην τιμή κατακύρωσης ΔΕΝ θα συμπεριληφθεί προμήθεια αγοραστή και ΦΠΑ. Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές και την παράδοση των έργων οι τελικοί αγοραστές θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση απευθείας με το Σύλλογο Μαρία Κάλλας (Αγίου Κωνσταντίνου 33-37, ΤΚ 104 37, Αθήνα, Τηλ.: +30 210 5200562, Email: [email protected]). Περιηγηθείτε στα έργα της δημοπρασίας από τη σελίδα του οίκου «Βέργος» εδώ.