Ανοδικά για τρίτη διαδοχική ημέρα κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με κέρδη που ξεπερνούν και το 1%, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τις αποφάσεις της Fed η οποία επιβεβαίωσε ότι το tapering είναι πλέον θέμα χρόνου αλλά και ότι η αύξηση των επιτοκιών της το 2022 πιθανώς να γίνει με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται στις 467,81 μονάδες με άνοδο 1% και έχει περάσει πλέον σε θετικό έδαφος σε εβδομαδιαίο επίπεδο, έχοντας διαγράψεις τις βαριές απώλειες του sell off της Δευτέρας.
Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η εξομάλυνση της κατάστασης με τον κινεζικό γίγαντα του real estate την Evergrande, η οποία χτες ήρθε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους της για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών.
Σε αυτό το κλίμα και μετά την κατάρρευση της μετοχής της τις πρώτες ημέρες τις εβδομάδας, σήμερα είδε τον τίτλο της να πραγματοποιεί άλμα 18%, συμπαρασύροντας σε κέρδη την πλειοψηφία των ασιατικών δεικτών. Στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση της μετοχής της ωστόσο συνεχίζεται το «γκρέμισμα», καθώς βρίσκεται στο -20% στην Φρανκφούρτη.
Παρά τις πιέσεις αυτές πάντως ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 1,03% κινούμενος στις 15.665 μονάδες, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,9% και διαπραγματεύεται στις 6.698 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.122 μονάδες με +0,5%.
Παρομοίως, στην Ιταλία ο FTSE σημειώνει άνοδο 0,85% και κινείται στις 25.939 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 διαπραγματεύεται στις 8.872 μονάδες με +0,7%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι κινήσεις των επενδυτών περιστρέφονται γύρω από τις χτεσινές ανακοινώσεις της Fed, η οποία αποφάσισε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση «σύντομα» και έδωσε σήμα ότι μπορεί να ακολουθήσουν αυξήσεις επιτοκίων πιο γρήγορα από ότι προέβλεπε, με τα 9 από τα 18 μέλη του συμβουλίου της να εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί το 2022.
Οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας έδειξαν πάντως ότι στα μέλη του συμβουλίου της δεν υπάρχει ομοφωνία αλλά διαφορετικές απόψεις για το αν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από ό,τι η απειλή του πληθωρισμού, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» αφενός το κατά πόσο θα καθυστερήσει κι άλλο η οποιαδήποτε - επιβαρυντική - παρέμβαση της Fed και αφετέρου ότι το επικείμενο tapering θα έχει μέτριο ρυθμό.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εν λόγω υποθέσεις, τότε αναμένεται το κλίμα να επανέλθει στα πράσινα και να σημειωθούν νέα υψηλά.
Πίσω στην Ευρώπη και στα εταιρικά νέα της ημέρας, η Royal Mail σημειώνει άνοδο 1% αφότου προέβλεψε άλμα στα λειτουργικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου με ώθηση από τους αυξημένους όγκους αλληλογραφίας και δεμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την ίδια ώρα, ο γάλλος κατασκευαστής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Faurecia σημειώνει άλμα άνω του 6% παρόλο που αναθεώρησε καθοδικά τους χρηματοοικονομικούς της στόχους για το 2021 λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής οχημάτων παγκοσμίως.