Σε ποιες ομάδες εργαζομένων εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από το φθινόπωρο

Σε ποιες ομάδες εργαζομένων εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από το φθινόπωρο

Eργαζόμενοι σε μονάδες εξυπηρέτησης ηλικιωμένων, στα σώματα ασφαλείας και σε παρόμοιους χώρους με απευθείας επαφή με ευάλωτες ομάδες και φυσικά οι υγειονομικοί, συγκαταλέγονται στην λίστα των κατηγοριών εργαζομένων για τις οποίες εξετάζεται ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός από το Σεπτέμβριο.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των μελών της ΕΜΑΚ ,μετά από την σχετική απόφαση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, άνοιξε εκ των πραγμάτων την συζήτηση και ενώ ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει μέσα από παλαιότερη συνέντευξη του στο Σταρ τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου δε θεωρούν ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η κατάλληλη για την λήψη αποφάσεων  γενικευμένου χαρακτήρα, που θα έχουν το στοιχείο της υποχρεωτικότητας και μάλιστα  σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Όπως επισημάνει καλά πληροφορημένη πηγή  η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα συζητηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και αφού προηγουμένως η κυβέρνηση θα έχει ζυγίσει τις σχετικές αντιδράσεις και θα έχει κάνει την σχετική προετοιμασία.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι  μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα  υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις και αφού θα έχουν προηγουμένως αποσαφηνιστεί  ζητήματα που έχουν να κάνουν με συνταγματικές πρόνοιες γύρω από την έννοια της υποχρεωτικότητας.

Μία πρώτη γεύση σε σχέση με τις εξελίξεις που έρχονται έδωσε ο  ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα με αφορμή την απόφαση για  υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της ΕΜΑΚ.“Είναι απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας» διαβεβαίωσε ο κ. Μανιτάκης συμπληρώνοντας πάντως ότι οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές, δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση.

Εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον κυβερνητικό  προγραμματισμό, ο εμβολιασμός φαίνεται πως θα είναι υποχρεωτικός σε μία σειρά εργασιακών χώρων  που πρωτίστως έχουν να κάνουν με την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να πάρει την σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων ώστε να είναι πιο εύκολος ο χειρισμός σε πολιτικό επίπεδο για όλους όσοι αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται μία σειρά μέτρων για τους “αρνητές” όπως π.χ. το καθεστώς αναστολής εργασίας και η  μετάθεση τους σε κάποια άλλη θέση.