Μετά την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες (τους εργαζόμενους στα γηροκομεία, στις μονάδες φροντίδας ΑμεΑ και στις Δομές Υγείας), η Ελλάδα γίνεται η 10η χώρα που καταφεύγει σε αυτό το μέτρο (άμεσης ή μεταχρονολογημένης εφαρμογής) για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Κι ενώ το ένα μετά το άλλο «κοκκινίζουν» από συρροές κρουσμάτων τα πιο τουριστικά νησιά μας, με τη Μήλο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και το Ρέθυμνο Κρήτης να ακολουθούν στα… βήματα της Μυκόνου, εκεί όπου τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν πριν από την προσεχή
Δευτέρα 26 Ιουλίου, μπαίνει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων η διενέργεια υποχρεωτικού rapid test για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, ακόμα και για την είσοδο των φοιτητών στα αμφιθέατρα (για τους μη εμβολιασμένους), κατά την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση το φθινόπωρο.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού μέχρι στιγμής δεν αποτελεί διαδεδομένο μέτρο και έχει επιβληθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις και κυρίως σε απομονωμένα κράτη, όπως το Τουρμενιστάν ή σε κράτη με πολύ μικρό πληθυσμό όπως το Βατικανό. Συγκεκριμένα, σε τέσσερις περιπτώσεις, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Βατικανό και Ινδονησία, έχουν καθιερώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλα τα άτομα άνω των 18 ετών, απειλώντας με πρόστιμα ή και με απόλυση από την εργασία όσους δεν συμμορφώνονται.
Στην Ελλάδα, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε επίπεδο γενικού πληθυσμού δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο της συζήτησης καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα άρθρα του Συντάγματος αλλά και όλες τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η πατρίδα μας σχετικά με την ελευθερία του ατόμου και την αυτοδιάθεση.
Κάποιες από τις χώρες που άνοιξαν τον δρόμο στην μερική εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού (πάντα για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες) ανήκουν στην Ευρώπη ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται στην κυριολεξία στην άλλη άκρη του πλανήτη και συνολικά πρόκειται για εννέα περιπτώσεις με την Ιταλία να αποτελεί την…. πρώτη διδάξασα.
Στην γειτονική χώρα, με έναν από τους πλέον γηρασμένους λαούς της Ευρώπης, το νομοθετικό διάταγμα, που εκδόθηκε στις 25 Μαΐου, υποχρεώνει τους γιατρούς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών, να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό, με όσους αρνούνται να κινδυνεύουν να τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών για την υπόλοιπη χρονιά.
Μετά την κύρωση του νομοθετικού διατάγματος, 300 νοσηλευτές κατέφυγαν στην δικαιοσύνη, προσβάλλοντάς το, καθώς «αρνητές» υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
Στα μέσα Ιουνίου τον ίδιο δρόμο με την Ιταλία ακολούθησε η Μ. Βρετανία, με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώνει ότι ο covid εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός από τον Οκτώβριο για όσους εργάζονται στους οίκους ευγηρίας περιλαμβανομένου και του μη ιατρικού προσωπικού, όπως οι κομμωτές, οι αισθητικοί και οι εθελοντές.
Την ίδια εποχή ανάλογη απόφαση πήρε ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοινώνοντας πως ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτικός, με στόχο να έχει εμβολιαστεί το 60% των εργαζομένων μέχρι τις 15 Αυγούστου. Έκτοτε και άλλες πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη και η περιφέρειά της, έχουν λάβει ανάλογα μέτρα, παρότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν στηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Το παράδειγμα της Μόσχας βρήκε μιμητές στην ευρύτερη περιοχή με το Καζακστάν να ανακοινώνει στις 23 Ιουνίου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ή την πραγματοποίηση τεστ κάθε εβδομάδα για όσους εργάζονται σε ομάδες άνω των 20 ανθρώπων.
Στα τέλη Ιουνίου και η Αυστραλία αποφάσισε να καταστήσει τον covid εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους υψηλού κινδύνου εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και για τους εργαζομένους σε ξενοδοχεία καραντίνας. Κατέστησε επίσης υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των Αυστραλών αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι θα μεταβούν στο Τόκιο.
Δύο μήνες μετά την κίνηση της Ιταλίας τη σκυτάλη πήρε η Γαλλία (από τις Ευρωπαϊκές κραταιές υπερδυνάμεις), με τον διάγγελμα του Προέδρου Μακρόν να καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για όσους εργάζονται στον υγειονομικό τομέα, ενώ όσοι θέλουν να μετακινηθούν με τρένο ή να μπουν σε (κλειστό) κινηματογράφο ή να επιβιβαστεί σε τρένο θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.
Από τις Ευρωπαϊκές χώρες και η Πολωνία μελετά το ενδεχόμενο να κάνει από τον Αύγουστο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για κατηγορίες πολιτών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από την Covid-19.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και μακρινά κι εξωτικά νησιά Φίτζι, όπου αναμένεται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με την 1η δόση να χορηγείται μέχρι τις 15 Αυγούστου και τη 2η δόση μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Όσοι δεν συμμορφωθούν αρχικά θα βγαίνουν σε άδεια ενώ αν δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό μέχρι το Νοέμβριο θα κινδυνέψουν να απολυθούν.
Και από τον Ειρηνικό ωκεανό, θα «διακτινιστούμε» στον Ατλαντικό, και συγκεκριμένα στην πόλη Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, όπου συζητιέται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους εργαζομένους. Ωστόσο το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ όταν ο FDA εκδώσει κανονική άδεια για τα covid εμβόλια-καθώς μέχρι τώρα η αδειοδότηση τους στηρίζεται σε άδεια έκτακτης χρήσης. Μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι σε μεγάλο νοσοκομείο του Τέξας κατέφυγαν στην δικαιοσύνη κατά του νοσοκομείου, όπως η προσφυγή τους απορρίφθηκε. Το ίδιο είχε γίνει πριν από αρκετές εβδομάδες στο διάσημο νοσοκομείο Mount Sinai, στο Ανατολικό Χάρλεμ, της Νέας Υόρκης.
Εκεί, εργαζόμενοι προσέφυγαν κατά του νοσοκομείου για τους covid εμβολιασμούς, αλλά έχασαν τη δίκη καθώς στη Αμερική, οι συμβάσεις ανάμεσα στο νοσοκομείο και τους προσληφθέντες υγειονομικούς εμπεριέχουν τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, όπως και συνέβη με το νοσοκομείο Mount Sinai.