Μια ανταλλαγή φοιτητών έγινε γρήγορα μια ακαδημαϊκή συνεργασία, και από τους 37 πρώτους φοιτητές που συμμετείχαν το 1987 φτάσαμε τους 6500 φοιτητές που έκαναν χρήση του προγράμματος, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στο Ζάππειο στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος Erasmus.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα «σε μια εποχή ευρωπαϊκής αμφισβήτησης και λαϊκισμού», λέγοντας πως «το χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την καθιέρωση εσωτερικών Erasmus δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν μαθήματα για ένα εξάμηνο σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο της Ελλάδας
Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού:
«Η συμμετοχή δεν αφορά μόνο τα μαθήματα αλλά τις κοινές εμπειρίες. Πολλοί γνωρίστηκαν σε πανεπιστήμια και συνέχισαν μαζί τις ζωές τους, ανταλλάσσουν εμπειρίες και διαμορφώνουν ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Αυτά που μας ενώνουν στην ήπειρο μας είναι πιο πολλά από όσα μας χωρίζουν. Μια έρευνα σε φορείς θα έδειχνε πως πολλά στελέχη πέρασαν από Erasmus, όπως ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και φίλος μου, Ξαβιέ Μπέτελ, που πέρασε από τη Θεσσαλονίκη και τη Νομική Σχολή και το θυμάται ακόμα.
Καμιά άλλη δράση της ΕΕ δεν έχει τέτοια δυναμική. Όχι, μόνο προσφέρει πρακτικό προσόν αλλά ανοίγει ορίζοντες. Σας διαβεβαιώνω πως ένας απαιτητικός εργοδότης δεν θα το αγνοήσει. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να ακούμε πως μπορούν τα σχολεία και οι δάσκαλοι να συμμετέχουν και να αποκτούν και να μαθαίνουν νέες εκπαιδευτικές εμπειρίες.
Βέβαια, για την Ελλάδα παραμένει ο πιο σταθερός δίαυλος επικοινωνίας διδασκόντων και μαθητών. Στο νέο ν/σ υπάρχει εσωτερικό Erasmus. Για ένα εξάμηνο ένας φοιτητής μπορεί να πάει σε άλλη πόλη και πιστεύω θα το αγκαλιάσουν όλοι.
Μια πολύτιμη εμπειρία για όλους αλλά πάνω από όλα παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός νέων Ευρωπαίων. Αυτό το αίσθημα ότι ανήκουμε όλοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην ίδια ένωση αξιών, με δυναμικό μέλλον στην ενωμένη Ευρώπη.
Είναι η γενιά του Εrasmus που αντιστάθηκε στον αντιευρωπαϊσμό και στην εθνικιστική αναδίπλωση. Είχε πρόγραμμα, είχε μεγάλη συμβολή στη διάπλαση νέας γενιάς Ελλήνων με πατρίδα την Ελλάδα και χώρα την Ευρώπη, η οποία δεν ταύτισε την ΕΕ με τις επιδοτήσεις ή την πηγή όλων των κακών όπως τη θέλει η φθηνή δημαγωγία που αναπτύσσεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Η επιτυχία του οδήγησε στην επέκταση του, που αφορά όλη την εκπαίδευση, τα προγράμματά δια βίου μάθησης. Ευχαριστώ ΙΚΥ, Ίδρυμα Νεολαίας και Μάθησης, καθώς έχουν μεράκι και πάθος για τη δουλειά τους.
Σχεδόν μισό δις ευρώ έχουμε διαθέσει για Erasmus. Μια νέα πρόκληση να διαχειριστούμε πόρους ως το 2027, να υποδεχτούμε πιο πολλούς και πολλές και να βοηθήσουμε να αποκτήσουν όλοι εμπειρία
Είναι στοίχημα ευρωπαϊκό και εθνικό. Παίρνει νέα διάσταση, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία φέρνει τον πόλεμο στην περιοχή μας, την ακρίβεια στις κοινωνίες, την εύφλεκτη ύλη για να φουντώσει ο λαϊκισμός και η ευρωπαϊκή αμφισβήτηση που εκτρέπει τις πραγματικές αιτίες μιας κρίσης.
Σε μια τέτοια περίοδο χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών, των νέων της Ευρώπης στη βάση των αρχών που έκαναν την Ευρώπη πρωταγωνιστή. Την ελευθερία την εθνική ανεξαρτησία, τη διεθνή νομιμότητα, τη δημοκρατία, τις ανοιχτές κοινωνίες, την ανεκτικότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα
Να κλείσω με τα λόγια ενός διάσημου διανοουμένου, που διάβασα στα 18 μου, πριν φύγω για πανεπιστήμιο. Το Erasmus έφτιαξε νέα γενιά γνήσιων Ευρωπαίων. Ένας νεαρός Καταλανός γνωρίζει μια Φλαμανδή και παντρεύονται. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για όλους για να ενσωματώνονται, είπε ο Ουμπέρτο Έκο. Μας έδειξε τον δρόμο και θα το κάνουμε. Χρόνια πολλά Εrasmus!