Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Photo by UN Photo / Jean-Marc Ferre /Anadolu Agency/Getty Images

Η Παρασκευή θεωρείται ημέρα-ορόσημο για την ανακοίνωσή ή μη ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Είναι η τελευταία ημέρα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για το εδαφικό και άλλα ζητήματα.

Σήμερα ξεκίνησε στις 11:00 τοπική ώρα στο Μοντ Πελεράν, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, επί του εγγράφου με τις θέσεις των δυο πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού.

Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ ΄Ειντε, η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανάρτησε φωτογραφία από τη συνάντηση στον λογαριασμό του στο twitter.

Εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό, και τα οποία θα αποτυπωθούν σε χάρτη, τότε την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, σύμφωνα με πηγές του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαφορές στις θέσεις των δυο πλευρών σχετικά με τα κριτήρια του εδαφικού παραμένουν.
Από σήμερα Πέμπτη ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση επί του ενοποιημένου εγγράφου στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, αποφάσισαν να καταγραφούν με μπλε χρώμα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινο οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία και την αποτύπωση των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν σε χάρτη.

Τα κριτήρια της ελληνοκυπριακής πλευράς αφορούν το ποσοστό εδάφους υπό επιστροφή, τον αριθμό των προσφύγων, την ακτογραμμή και τα ιστορικά/πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία χωρίς να γίνονται αναφορές σε περιοχές. Αυτό θα γίνει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εάν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων που θα πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα χάρτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κλίμα στην πρωινή συνάντηση της Τετάρτης, μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί ήταν καλό, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές στο θέμα των κριτηρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr