Τελευταίο σήμα κινδύνου εξαιτίας της επιταχυνόμενης εξάπλωσης της πανδημίας και στη χώρα μας, με έμφαση στην Αττική και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, στέλνει το κυβερνητικό επιτελείο βλέποντας τις συνθήκες να επιβαρύνονται ολοένα και περισσότερο, σε καθημερινή βάση.
Τα σχεδόν 700 περιστατικά σε μόνο μία ημέρα, σήμαναν συναγερμό, από την πρώτη κιόλας μέρα που η θερμοκρασία έπεσε απότομα, δείχνοντας τη δυναμική που μπορεί να ακολουθήσει η πανδημία τους επόμενους μήνες.
Η ποιοτική ανάλυση όμως των περιστατικών αυτών, όπως και των περιστατικών που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ότι η πανδημική ασθένεια στρέφεται τώρα στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως πλήττει κατά βάση τις ηλικίες 19-39, ενώ δεύτερη ηλικιακή ομάδα σε συχνότητα, είναι αυτή των 40-64.
Και τα χαρακτηριστικά αυτά, είναι εκείνα που φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τις συζητήσεις για τοπικά lockdown, στην περίπτωση που συνεχιστεί η μερική εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, δεδομένου ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο να προστατευθούμε από τον ιό.
Η παρατήρηση έχει δείξει ότι στις περιοχές που έχουν βρεθεί σε κρίσιμες καταστάσεις από το καλοκαίρι και μετά, η αυστηροποίηση των μέτρων της υποχρεωτικής μάσκας και της απόστασης με κάθε τρόπο - από το κλείσιμο των μπαρ μέχρι την απαγόρευση συναθροίσεων - αποδίδει, καθώς τα μέτρα τηρούνται.
Περιοχές στα «κόκκινα»
Σε αντίστοιχα κρίσιμη κατάσταση, βρίσκονται πλέον όχι μόνο η Αττική, αλλά και μια σειρά άλλες περιοχές της χώρας, όπου η αραιοκατοίκηση ή ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων οδήγησαν τον πληθυσμό σε εφησυχασμό, με αποτέλεσμα από τα σποραδικά κρούσματα να οδηγηθούμε σε σημαντικές εστίες μετάδοσης.
Την πρωτιά έχουν εδώ τα Ιωάννινα, που διατηρούν 2643 ενεργά κρούσματα και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 652 ενεργά κρούσματα και η Καστοριά με 124 ενεργά κρούσματα. Επιδημιολογικές πιέσεις δέχονται επίσης η Κοζάνη, η Βοιωτία και οι Σέρρες.
Το στοίχημα λοιπόν συνεχίζεται, με βασικό ζητούμενο να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα και πληγούν τα ευάλωτα - οικονομικά - νοικοκυριά, από το βάρος ενός τοπικού lockdown, προς το οποίο οδεύουν άμεσα οι προαναφερόμενες περιοχές αν δεν εφαρμοστούν στο ακέραιο, τα τρία απλά μέτρα δημόσιας υγείας, δηλαδή η χρήση μάσκας πάντα όταν βρισκόμαστε σε κόσμο, ταυτόχρονα με την διατήρηση της απόστασης, όσο περισσότερο πάνω από το ένα με ενάμισι μέτρο όπου δεν είναι εφικτή η απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων και η ατομική υγιεινή των χεριών.
Οι νέοι
Πρωταρχικό ρόλο στην περίπτωση αυτή, έχουν οι νέοι ηλικίας 19-39 ετών. Τα περιστατικά στην ομάδα αυτή έχουν αυξηθεί κατά 10-20% τις τελευταίες εβδομάδες με αποτέλεσμα τα κρούσματα της συγκεκριμένης κατηγορίας να είναι 60-70% περισσότερα από το αναμενόμενο.
Ακολουθεί η ομάδα των ηλικιών από 40-64 ετών, που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί περίπου 30% πάνω από το αναμενόμενο ποσοστό.
Εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας στις παραπάνω ηλικιακές κατηγορίες, τα περιστατικά στα παιδιά μέχρι 18 ετών είναι περίπου τα μισά από τα αναμενόμενα και τα περιστατικά στις ηλικίες άνω των 65 είναι περίπου 40% κάτω από το αναμενόμενο.
Συμβουλές στους νέους
Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, οι εκκλήσεις των ειδικών στρέφονται στις νεαρότερες ηλικίες, για συνεχή χρήση της μάσκας όταν δεν είναι μόνοι τους καθώς η πλειονότητα των περιστατικών σε αυτή την περίπτωση είναι ασυμπτωματικά.
Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι είναι φυσικό μετά τους τόσους μήνες περιορισμών να υπάρχει κούραση, όμως υπογραμμίζουν ότι κανείς μας δεν είναι άτρωτος.
Στις γνωστές συμβουλές για τήρηση της ατομικής υγιεινής και της μάσκας, προτείνουν τώρα την προσοχή σε χώρους όπου ο συνωστισμός είναι έντονος, τον σαφή διαχωρισμό της παρέας τους από τις άλλες παρέες που πιθανόν βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να μην δίνεται η δυνατότητα στον ιό να μεταπηδήσει από τη μία παρέα στην άλλη, την έξοδο με φίλους όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, την αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος που αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες κατά την νόσηση.