Σε χαμηλό 13 ετών το πετρέλαιο

Σε χαμηλό 13 ετών το πετρέλαιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν 13 ετών έκλεισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου, καταγράφοντας πτώση για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι εκτιμήσεις για συρρίκνωση της ζήτησης και η διατήρηση του πλεονάσματος σε υψηλά επίπεδα το οδήγησαν κάτω από τα 27 δολάρια.

Συγκεκριμένα, το αργό WTI υποχώρησε 4,5% ή 1,24 δολάρια στα 26,21 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Μαΐου του 2003.

Παράλληλα, το Brent έχασε 78 σεντς, ή 2,5% στα 30,06 δολάρια το βαρέλι.

Την Τετάρτη, η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, (Energy Information Administration), ανακοίνωσε πως τα αποθέματα του αργού μειώθηκαν κατά 800.000 βαρέλια για την εβδομάδα έως τις 5 Φεβρουαρίου, στην πρώτη εβδομαδιαία μείωση σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Επίσης, τόσο η IEA όσο και η EIA εκτίμησαν πως το πλεόνασμα του πετρελαίου θα διατηρηθεί για μήνες, κρατώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, ο OPEC μείωσε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος τη χαμηλότερη κατανάλωση στη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Τέλος, σημειώνεται πως η Wall Street Journal δημοσίευσε σήμερα αργά δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι το τρέχον επίπεδο των τιμών έχει ήδη αναγκάσει κάποιους παραγωγούς εκτός του OPEC τουλάχιστον να σταματήσουν τις αυξήσεις της παραγωγής. Τα νέα αυτά οδήγησαν το αργό πάνω από τα 27 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.