Σε εξέλιξη βρίσκονται στην Καμπούλ οι εργασίες διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη και την ασφάλεια

Σε εξέλιξη βρίσκονται στην Καμπούλ οι εργασίες διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη και την ασφάλεια

Οι εργασίες της Διαδικασίας της Καμπούλ για την Ειρήνη και την Ασφάλεια (Kabul Process for Peace and Security Cooperation) άρχισαν σήμερα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στις εργασίες λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι περισσότερων από 20 χωρών και διεθνών οργανισμών, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας για την επίλυση του προβλήματος αστάθειας στο Αφγανιστάν, μέσω διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για την δεύτερη διάσκεψη αυτού του τύπου, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με την πρώτην να έχει πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017.

Ο Αφγανός ΥΠΕΞ, Salahuddin Rabbani στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι η ειρήνη στο Αφγανιστάν θα ωφελήσει την περιοχή σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τον κόσμο γενικότερα σε διεθνές επίπεδο.

Ο πρόεδρος Ashraf Ghani προτείνει στους Ταλιμπάν την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

 

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani προσέφερε σήμερα στους Ταλιμπάν τη μελλοντική αναγνώριση του κινήματός τους ως νόμιμης πολιτικής παράταξης, στο πλαίσιο της πρότασής του για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί πλέον 16 χρόνια.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Διαδικασίας της Καμπούλ ο Ghani πρότεινε ταυτόχρονα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος στο πλαίσιο ενδεχόμενης πολιτικής συμφωνίας με την ηγεσία των Ταλιμπάν.

«Κάνουμε αυτή την προσφορά χωρίς προϋποθέσεις ώστε να οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία», επεσήμανε ο Ghani στην εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη αυτή στην οποία συμμετέχουν 26 χώρες και τρεις διεθνείς οργανισμοί.

«Αναμένουμε από τους Ταλιμπάν να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να παρακινήσει τους Ταλιμπάν, ως οργάνωση, να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες», εξήγησε ο Ghani , τονίζοντας ότι δεν θα «κρίνει εκ των προτέρων» οποιαδήποτε οργάνωση επιζητήσει την ειρήνη.

«Ηγέτες και μέλη των Ταλιμπάν, η απόφαση είναι στα χέρια σας. Δεχθείτε την ειρήνη, ελάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφήστε μας να ανοικοδομήσουμε αυτή τη χώρα μαζί», τόνισε ο Αφγανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές του Ghani σηματοδοτούν μια αλλαγή στάσης από μέρους του, καθώς στο παρελθόν έχει αποκαλέσει τους Ταλιμπάν «τρομοκράτες» και «αντάρτες», αν και έχει επίσης προσφερθεί να συνομιλήσει με τμήματα της οργάνωσης που αποδέχονται την ειρήνευση.

Πλέον οι Ταλιμπάν ελέγχουν ή ασκούν επιρροή στο 13% του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ και της Καμπούλ, αν και άλλες πηγές κάνουν λόγο για έως και 40%.

Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να έχουν άμεσες συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν «καθεστώς μαριονέτα», και ζητούν να συνομιλήσουν με τις ΗΠΑ.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν τώρα είναι έτοιμοι να αλλάξουν στάση, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση.

Ωστόσο ο Ghani , ο οποίος πρόσφατα εγκαινίασε το τελευταίο κομμάτι ενός μεγάλου περιφερειακού αγωγού φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, δήλωσε ότι η τάση για ειρήνευση ενισχύεται από τις γειτονικές χώρες, οι οποίες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για ένα σταθερό Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν έχουν επίγνωση αυτών των αλλαγών και φαίνεται να έχουν ξεκινήσει μια συζήτηση για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι βίαιες ενέργειες για το μέλλον τους», επεσήμανε.

Ο Αφγανός πρόεδρος σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν ως νόμιμη οργάνωση, με δικό τους πολιτικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και θα βρίσκεται στην Καμπούλ ή σε κάποιο άλλο συμπεφωνημένο μέρος.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν παραδεχθεί ότι δέχονται πιέσεις από φιλικές χώρες να δεχθούν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών και επεσήμαναν ότι οι πρόσφατες προτάσεις τους για διάλογο με τις ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν την ανησυχία τους ότι ίσως θεωρηθεί πως εμποδίζουν την ειρήνευση.

Ο Ghani επεσήμανε ότι η διαδικασία θα συνοδεύεται από συντονισμένη διπλωματική στήριξη, περιλαμβανομένης διεθνούς προσπάθειας να πειστεί το Πακιστάν, το οποίο η Καμπούλ κατηγορεί ότι βοηθά του Ταλιμπάν, για τα οφέλη ενός σταθερού Αφγανιστάν.

Επανάλαβε μάλιστα την πρότασή του για διάλογο με το Πακιστάν, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες της Καμπούλ και επισημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες του έχουν σκοτωθεί από οργανώσεις ανταρτών τα τελευταία χρόνια.

Σε αντάλλαγμα για την πρόταση Ghani οι Ταλιμπάν πρέπει να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να σεβαστούν το κράτος δικαίου, υπογράμμισε ο Αφγανός πρόεδρος.

Επιπλέον κρατούμενοι Ταλιμπάν ενδέχεται να απελευθερωθούν και τα ονόματά τους να αφαιρεθούν από τις διεθνείς μαύρες λίστες, ενώ θα γίνουν και οι κατάλληλες διευθετήσεις για την ασφάλεια των Ταλιμπάν, εφόσον συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία συμφιλίωσης.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη, όμως πηγές επεσήμαναν ότι ο Αγά Τζαν Μοτάσιμ, ένας πρώην υψηλόβαθμος υπουργός της κυβέρνησης των Ταλιμπάν που βρισκόταν στην εξουσία έως το 2001, αναμένεται να παραστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP