Σε εξαγορά με στόχο τη διεύρυνση της επιστημονικής έρευνας προχώρησε το ίδρυμα Chan Zuckerberg Initiative

Σε εξαγορά με στόχο τη διεύρυνση της επιστημονικής έρευνας προχώρησε το ίδρυμα Chan Zuckerberg Initiative

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Mark Zuckerberg και της γυναίκας του Priscilla Chan, το Chan Zuckerberg Initiative, έκανε την πρώτη του εξαγορά, αποκτώντας μία εταιρεία startup τη «Meta», με στόχο να κάνει ευκολότερη την αναζήτηση, την κατανόηση, και την σύνθεση περισσοτέρων από 26 εκατομμυρίων επιστημονικών ερευνών.

Το Meta είναι μία τεχνητής νοημοσύνης μηχανή αναζήτησης επιστημονικών ερευνών, ενώ σχεδιάζεται εντός λίγων μηνών να γίνει προσιτή χωρίς χρέωση σε όλους τους ενδιαφερομένους. Το ζεύγος δεν αποκάλυψε την τιμή εξαγοράς της εταιρείας, η οποία είχε συγκεντρώσει πρόσφατα 7,5 εκατ. δολάρια από επενδυτές.

Η μηχανή αυτή, θα προσφέρει βοήθεια στους ερευνητές ώστε να αναζητούν επιστημονικές διατριβές που σχετίζονται με τη δική τους έρευνα. Παράλληλα, θα χρηματοδοτεί οργανισμούς με στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία με τους ερευνητές, αλλά και να εντοπίσει επιστημονικές εξελίξεις με μεγάλο αντίκτυπο ή σημαντική δυναμική για επενδύσεις.

Σημειώνεται πως το ίδρυμα Chan Zuckerberg Initiative είναι το όχημα με το οποίο, το ζευγάρι έχει ανακοινώσει, ότι θα προσφέρει το 99% από την ύψους 52 δισ. δολαρίων περιουσία του, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η δομή του είναι εταιρική, (αντίστοιχη ΕΠΕ), ακριβώς για να είναι εφικτές τέτοιου είδους κινήσεις που θα προωθήσουν αποτελεσματικότερα το όραμα του ιδρύματος.

Το Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε ότι το Ίδρυμα θα επενδύσει 3 δισ. δολάρια με στόχο την εύρεση θεραπειών για όλες τις ασθένειες, ενώ με ποσό της τάξης των 600 εκατ. δολαρίων ίδρυσαν το Biohub, ένα ερευνητικό κέντρο στο San Francisco.

«Τα ερευνητικά εργαλεία της Meta, μπορούν να επιταχύνουν την πρόοδο και να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας: να υποστηρίξουμε τις επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε, να αποτρέψουμε ή ακόμα και να θεραπεύσουμε όλες τις ασθένειες, μέχρι το τέλος του αιώνα», αναφέρουν αντιπρόσωποι του ιδρύματος Chan Zuckerberg Initiative. «H Meta θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μαθαίνουν από άλλους, σε πραγματικό χρόνο, να εντοπίζουν πιθανώς υποτιμημένες έρευνες, ή ακόμα και να κάνουν προβλέψεις για την πορεία ενός κλάδου».

Με πληροφορίες από: businessinsider, bloomberg, techcrunch