Σε κινητοποίηση έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας για τον κορονοϊό, ενώ για τα μέτρα αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
«Ενημέρωσα μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς τον Πρωθυπουργό, για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, τις γεωγραφικές-επιδημιολογικές εξελίξεις σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες. Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα» τόνισε ο κ. Κικίλιας μετά τη σύσκεψη.
«Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά. Θα ήθελα να παρακαλέσω να συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
Αναλυτικές ανακοινώσεις για τα μέτρα πρόληψης θα γίνουν το απόγευμα της Δευτέρας από τον Σωτήρη Τσιόδρα, που προΐσταται της επιτροπής λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων. «Επαγρύπνηση καθώς είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία» συνέστησε πάντως ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας στο Mega. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι. Με εκατοντάδες πτήσεις και ανθρώπους που ταξιδεύουν, για έναν ιό με ήπια συμπτώματα είναι δύσκολο να ελέγξεις τις πύλες εισόδου», ανέφερε.
Οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν τις ενημερωτικές ενέργειες επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση μετά και τα θανατηφόρα κρούσματα στην Ιταλία δίνεται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο επιστημόνων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα μεταβεί σήμερα στην Πάτρα για ενημέρωση των εποπτών Δημόσιας Υγείας, καθώς υπάρχουν συχνές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από την Ιταλία.
Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ την Πέμπτη και στον Πειραιά θα διεξαχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».
Εγρήγορση συνιστά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία εντοπισμένα μεμονωμένα κρούσματα κορονοϊού. Θα πρέπει όμως να βελτιωθούν τα μέτρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για την περίπτωση εμφάνισης μη εντοπισμένου κρούσματος στα επείγοντα περιστατικά» λέει η Ομοσπονδία.
Αυξημένη εγρήγορση αλλά και ψυχραιμία συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους γιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, θα πρέπει:
- Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.
- Πρωτίστως οι γιατροί να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
- Σε ότι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.
Σε ότι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνεται χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή, εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο, εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή, άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και άμεση δήλωση του περιστατικού στον ΕΟΔΥ.
Ακόμα, ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι για τον έλεγχο διασποράς της λοίμωξης από τον ιό COVID-19 δεν πρέπει να ατονίσει η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών και η αναπνευστική υγιεινή, η χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, η ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, η αποκομιδή μολυσματικών υλικών, η καθαριότητα και η απολύμανση επιφανειών καθώς και η αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων (ECDC) ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού σε άτομα που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο ιός είναι υψηλός. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης και τη δυσκολία εντοπισμού των ασθενών, καθώς συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Παρέμβαση έκανε και η αρμόδια Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδη, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία. «Μόνο μαζί μπορούμε να προλάβουμε την εξάπλωση του COVID19. Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα. Μόνο μέσω μίας παγκόσμιας συνεργασίας και συντονισμού θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού» σημείωσε.
Σύμφωνα με έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας, από τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί έως τις 11 Φεβρουαρίου ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό σχετίζεται με την ηλικία και την κατάσταση υγείας. Ειδικότερα, αναφέρεται πως το ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας του ιού ανέρχεται στο 14,8% για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, στο 8% για ηλικίες 70- 79 ετών, ενώ σταδιακά περιορίζεται στο 3,6% στις ηλικίες 60- 69 ετών, στο 1,3% σε εκείνες των 50- 59 ετών και κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,4% στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου, μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό και πιθανότητα θανάτου διατρέχουν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα (10,5%), από διαβήτη (7,3%), από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (6,3%), από υπέρταση (6%) και από καρκίνο (5,6%).