Σαρηγιάννης: Να γίνει υποχρεωτικό ένα self test την εβδομάδα και για τους εμβολιασμένους

Σαρηγιάννης: Να γίνει υποχρεωτικό ένα self test την εβδομάδα και για τους εμβολιασμένους

Την πεποίθηση ότι θα πρέπει να κάνουν ένα self test την εβδομάδα και οι εμβολιασμένοι, υποχρεωτικό αλλά δωρεάν, εξέφρασε ο  καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος, αναφερόμενος στα κρούσματα, εκτίμησε ότι περιμένουμε μια κορύφωση στις αρχές Δεκεμβρίου πανελλαδικά, ανάμεσα στην 1η-3η Δεκεμβρίου, της τάξεως των 7400 κρουσμάτων και γύρω στα 2.500 κοντά στην Πρωτοχρονιά.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκτός απο την πρότασή του για τα self test στους εμβολιασμένους είπε για τους μαθητές ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα δύο self test, καθώς έχει κατορθωθεί με αυτόν τον τρόπο να μην ξεφύγει το πρόβλημα στα σχολεία, διότι τα δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα.

Από την στιγμή που αυξάνεται η διασπορά, ναι μεν το ποσοστό των παιδιών που έχουν κολλήσει δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά ο αριθμός μεγαλώνει σημαντικά.

Επεσήμανε ακόμη, ότι «η ασφάλεια στους κλειστούς χώρους είναι ο κρίσιμος κρίκος προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, γι’ αυτό καλό θα ήταν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test ακόμα και για τα σουπερμάρκετ». Τέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χρήσης διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στην τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών.

«Ήπια μείωσης των κρουσμάτων»

Σημείωσε ότι η μείωση των κρουσμάτων θα είναι πιο κάτω από τις 9.000-10.000 που έχουν συζητηθεί και αυτό οφείλεται στην αύξηση των τεστ. Σύμφωνα με τον ίδιο γύρω στα 3.500 θα πέσουν τα κρούσματα τα Χριστούγεννα, και γύρω στα 2.500 κοντά στην Πρωτοχρονιά.

«Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί προς τα κάτω, προϋποθέτοντας ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει και ότι θα διατηρήσουμε τα τεστ.. Επίσης αυξάνεται ο εμβολιασμός και όσο συμβαίνει αυτό τόσο καλύτερα θα πηγαίνουμε», υπογράμμισε.