Ακόμα 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 1.156, ενώ 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 38.
Την ίδια ώρα, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 69 ασθενείς, ενώ έχουν διενεργηθεί 15.151 τεστ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα κρούσματα ανέρχονται στα 684.000, ενώ 32.000 είναι οι θάνατοι.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο μέσος χρόνος νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι αρκετά παρατεταμένος, καθώς δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται, ενώ ζήτησε για ακόμη μια φορά από τους πολίτες να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες.
Ωστόσο, ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία είναι βραδύτερος.
Όσον αφορά την χλωροκίνη, επεσήμανε ότι σχετίζεται με πολλές παρενέργειες όπως η επιληψία, ακόμη και κώμα και θάνατο και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα φάρμακο.
Για τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει. «Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική». Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε την ανάγκη να συνεχίσουμε ενωμένοι, παραμένοντας σπίτια μας προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη για τον όσο δυνατό μετριασμό στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε.
Επίσης, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορονοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση». Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο Σ. Τσιοδρας αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.