S. Lavrov: Οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του ΟΗΕ

S. Lavrov: Οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του ΟΗΕ

Οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι οι εγγυήσεις μιας χώρας ή δυο-τριών χωρών. Τη θέση αυτή του Κρεμλίνου εξέφρασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergey Lavrov, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα, και σχολιάζοντας τις εργασίες της πρόσφατης Διάσκεψης, στη Γενεύη.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως Έλληνες και Κύπριοι συνομιλητές συμφώνησαν με τη ρωσική θέση, ωστόσο κάποιοι μετέχοντες αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα της Διάσκεψης με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτό πιστοποιεί πως κάποιοι δεν επιθυμούν την εκδοχή σύμφωνα με την οποία την ασφάλεια της Κύπρου εγγυάται το ΣΑ του ΟΗΕ και όχι κάποια χώρα χωριστά ή δυο-τρεις άλλες. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό», καταλήγει ο κ. Lavrov.

Πρωτίστως με τη βία μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία

Ο Lavrov δήλωσε σήμερα ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία επειδή αισθάνονται παραγκωνισμένες.

Υπογράμμισε ότι ελπίζει πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα αποπειραθούν να καταστρέψουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιανουάριου στην Αστάνα.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιφέρειας μπορεί να τερματιστεί πρωτίστως με τη βία.

«Ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί και τα δικαιώματα των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των άλλων ανθρώπου που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή στη Συρία, σε άλλες περιφερειακές χώρες, μπορεί να διασφαλιστεί πρωτίστως μέσω της χρήσης βίας. Διότι είναι απαραίτητο να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να καταπολεμηθεί εντελώς. Αυτό κάνουμε. Βοηθάμε τον συριακό στρατό και τις πολιτοφυλακές, που μαζί (…) πολεμούν κατά της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Λαβρόφ.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι προτού η Μόσχα επέμβει στον συριακό πόλεμο υπέρ του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η Δαμασκός κινδύνευε να πέσει σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Στόχος των διαπραγματεύσεων για τη Συρία είναι η ισχυροποίηση της εκεχειρίας

Ένας από τους «στόχους» των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιανουαρίου στην Αστάνα υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, είναι να «ισχυροποιήσουν» την εκεχειρία στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.

Οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι διάφορων ομάδων των ανταρτών, αλλά και του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad, αναμένεται να επιτρέψουν «να ενταχθούν στην πολιτική διαδικασία οι επικεφαλής των μαχητών», διευκρίνισε ο Lavrov.

Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία αποτύγχαναν επειδή η αντιπολίτευση εκπροσωπούνταν κυρίως από εξόριστους στο εξωτερικό και όχι από μέλη της που παρέμεναν στη χώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, περισσότεροι Σύροι αντάρτες έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εκεχειρία και πολλοί έχουν ζητήσει να το κάνουν.

Παράλληλα ο Lavrov εκτίμησε ότι ήταν σωστό που ζητήθηκε από την κυβέρνηση του Donald Trump να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ θα δεχθεί την πρόσκληση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε εξάλλου την επιθυμία του Trump να αναγάγει την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας σε προτεραιότητα και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει πως υπό την προεδρία του Μόσχα και Ουάσινγκτον θα συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά στο θέμα της Συρίας.

Η Ρωσία αναμένει να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για τη στρατηγική σταθερότητα, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, δήλωσε o Lavrov.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ο διάλογος αυτός μπορεί να αφορά τα υπερηχητικά όπλα, την αμερικανική πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, τα διαστημικά όπλα και τις πυρηνικές δοκιμές.

Ο Lavrov τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης Trump για να συζητήσει τα θέματα αυτά, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος αναλάβει τα καθήκοντά του.

Όμως ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής είναι κακή ιδέα.

Παράλληλα, ο Lavrov κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους να στρατολογήσουν Ρώσους διπλωμάτες τα τελευταία χρόνια.

«Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει τα πλήρη στατιστικά στοιχεία για το θέμα αυτό. Όμως πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του (Αμερικανού απερχόμενου προέδρου) Μπαράκ Ομπάμα, ο αριθμός αυτών των μη φιλικών ενεργειών εναντίον των διπλωματών μας έχει αυξηθεί», εξήγησε.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι απόπειρες να στρατολογηθούν Ρώσοι διπλωμάτες από Αμερικανούς πράκτορες έφτασαν στο απόγειό τους τον Απρίλιο. Μεταξύ αυτών που δέχθηκαν προτάσεις, σύμφωνα με τον Lavrov, ήταν ανώτεροι διπλωμάτες, στους οποίους προσφέρθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός κατήγγειλε ότι Αμερικανοί διπλωμάτες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε η Μόσχα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, ο Lavrov απάντησε ότι είναι «κατασκευασμένες» και ότι θα πρέπει να αποδειχθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει σχέσεις με τη Ρωσία έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και θα έπρεπε να απολυθούν.

Ο Lavrov έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει τσαρλατάνο και τον Βρετανό πρώην πράκτορά της MI6 που έγραψε την έκθεση για τις σχέσεις του Trump με τη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ