Την επιθυμία της Αυστρίας να αναλάβει ρόλο "γέφυρας" ανάμεσα στην αποκαλούμενη "Ομάδα του Βίσεγκραντ" (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) και στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, "ενόψει των εντάσεων που έχουν εμφανιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από την προσφυγική κρίση του 2015", ανακοίνωσε ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τις συνομιλίες που είχε το απόγευμα στην αυστριακή πρωτεύουσα, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος χαιρέτισε αυτή την αυστριακή πρόθεση.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία πολλών διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, οι δύο ηγέτες -- τους οποίους συνδέει στενή φιλία από την εποχή που ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατελούσε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών -- τόνισαν την σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ κατά της "παράνομης μετανάστευσης".
Ταυτόχρονα διακήρυξαν τη βούλησή τους για ενίσχυση του Χώρου του Σένγκεν, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να επισημαίνει την "ελλιπή στράτευση σε κάποιες εσωτερικές χώρες-μέλη της ΕΕ" στην προστασία του Χώρου του Σένγκεν, και να υπογραμμίζει εκ νέου την εντατική προστασία των εξωτερικών συνόρων από την Ουγγαρία.
"Στην Ουγγαρία δεν υπάρχει κανένας παράνομος μετανάστης" διατεινόταν ο Βίκτορ Όρμπαν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για μεγάλες ανακατατάξεις στην Ευρώπη και για την "μεγαλύτερη απειλή" που συνιστά, κατά την άποψή του, η μετακίνηση πληθυσμών.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε την πάγια θέση του πως "η διακοπή της παράνομης μετανάστευσης" αποτελεί καθήκον όλων των χωρών-μελών της ΕΕ και πως η βοήθεια για τους πρόσφυγες πρέπει να παρέχεται επί τόπου στις χώρες προέλευσης.
Παρέχοντας στήριξη στον Όρμπαν στο θέμα της ποσόστωσης των προσφύγων, την οποία αυτός απορρίπτει κατηγορηματικά, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως το σύστημα της κατανομής προσφύγων "δεν λειτουργεί", ενώ ανακοίνωσε πως η συνεργασία μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας στη διασφάλιση των συνόρων θα συνεχιστεί, ωστόσο, κατά την άποψή του, στο ζήτημα της μετανάστευσης θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα ασύλου.
Σε σχέση με τις διαφορές Βιέννης-Βουδαπέστης στο θέμα περικοπής από την Αυστρία του οικογενειακού επιδόματος για εργαζόμενους από την ΕΕ των οποίων τα παιδιά ζουν στη χώρα προέλευσης τους, όπως και για την αυστριακή προσφυγή κατά του ουγγρικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Πακς, ο Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε πως δεν πρόκειται για "διμερή θέματα" και πως για αυτά "οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται ούτε στη Βιέννη ούτε στη Βουδαπέστη, αλλά στις Βρυξέλλες".
Ήδη πριν την άφιξη Όρμπαν στη Βιέννη, παρατηρητές ανέφεραν πως την επίσκεψη εργασίας επισκιάζει η πρόθεση που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η αυστριακή κυβέρνηση να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της επέκτασης, από τέσσερις σε έξι αντιδραστήρες, του ουγγρικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Πακς, νότια της Βουδαπέστης.
Διαφορές ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, με τη Βουδαπέστη να έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της, καταγράφονται και σε σχέση με την αυστριακή απόφαση για δραστική περικοπή του οικογενειακού επιδόματος για πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται στην Αυστρία, αλλά τα παιδιά τους ζουν στη χώρα προέλευσής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, ο αριθμός των Ούγγρων εργαζόμενων στην Αυστρία και τους οποίους αφορά άμεσα η περικοπή του οικογενειακού επιδόματος, ανέρχεται σε 86.486 - στο σύνολο των 425.847 ξένων, πολιτών της ΕΕ που εργάζονται στη χώρα.
Για απόψε είναι προγραμματισμένες συνομιλίες του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, όπως επίσης συναντήσεις του με τους πρώην αρχηγούς του Λαϊκού Κόμματος -- τον πρώην καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ και τον πρώην αντικαγκελάριο Έρχαρντ Μπούζεκ, καθώς και με τον ρωμαιοκαθολικό καρδινάλιο της Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν.
Σεμπάστιαν Κουρτς και Βίκτορ Όρμπαν, των οποίων τα κόμματα είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στα θέματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην μεθόδευση του κλεισίματος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, που την άνοιξη του 2016 είχε οδηγήσει στις δραματικές εξελίξεις με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας ο οποίος είχε αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή προς τον τότε Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, την επομένη της ανάδειξης του σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, στις 14 Μαΐου 2017.
Ο αμφιλεγόμενος, εξαιτίας της στάσης του απέναντι στην ΕΕ και κυρίως απέναντι στην προσφυγική της πολιτική, Ούγγρος πρωθυπουργός, ευχαριστούσε στην επιστολή του τον Κουρτς για την υποστήριξη που αυτός παρείχε προς την Ουγγαρία ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, "στη βάση της ιστορικής φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και των κοινών χριστιανικών μας αξιών".
Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως υπουργός Εξωτερικών έχει εκφραστεί συχνά στο παρελθόν θετικά για τον Βίκτορ Όρμπαν και την πολιτική του, ενώ έχει δείξει αρκετό ενδιαφέρον για την αποκαλούμενη Ομάδα του Βίσεγκραντ, στην οποία η Βουδαπέστη φέρεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(φωτογραφία AP)