«Στο τέλος του 2018 η Ελλάδα θα είναι εκτός προγραμμάτων λιτότητας». Αυτό δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας προσθέτοντας ότι το 2018 θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, αλλά και τη δυνατότητα να εφαρμοστούν μια σειρά μέτρα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε: «θα μπορούμε πια να συζητήσουμε και για αύξηση του κατώτατου μισθού και για μείωση της φορολογίας και για άλλα μέτρα που θα αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι πλέον εκτός λιτότητας».
Επεσήμανε δε, ότι τα αποθέματα που έχει πλέον η ελληνική οικονομία μας δίνουν τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιήσουμε την προληπτική γραμμή λιτότητας, συνεπώς να μην επιβαρυνθούμε με νέες δεσμεύσεις, σχολιάζοντας ότι η προληπτική γραμμή λιτότητας είναι και άσκοπη, όπως έχουν ήδη αποδείξει οι επιδόσεις της οικονομίας μας, αλλά και θα υποθήκευε εκ νέου το μέλλον της χώρας και θα περιόριζε την ελευθερία επιλογών και αποφάσεων.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη ενός μνημονίου βαρύνει πάντα αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, που αποδόμησαν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και προκάλεσαν την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
«Οι Έλληνες πολίτες έχουν επιλέξει εμάς για τη διακυβέρνηση της χώρας, την αποκατάσταση της νομιμότητας, την επάνοδο της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας. Τιμούμε την επιλογή τους με απόλυτη συνέπεια», είπε και αναφέρθηκε στη θετική απόδοση της οικονομίας, στη μείωση του δείκτη ανεργίας κατά 7%, στους θετικούς δείκτες εξαγωγών, παραγωγικών επενδύσεων, τουρισμού και βιομηχανίας, καθώς και στις συνεχείς αδειοδοτήσεις μεγάλων επενδύσεων.
Και βέβαια, δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη στην απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
«Όλα αυτά πιάνουν τόπο και δίνουν ήδη αποτελέσματα. Εμείς δεν μοιράζουμε τα εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ σε κουμπάρους και ημέτερους, ούτε επιλέγουμε μη παραγωγικές επενδύσεις. Αντίθετα, στοχεύουμε στη σύνδεση των επιδοτήσεων με την πραγματική οικονομία και εργασία, ώστε να διασφαλίσουμε μία μακροπρόθεσμη προοπτική», διευκρίνισε.
Ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής, συνεπώς θα έχει περιβαλλοντικό πρόσημο και θα λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές άνθρακα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την προσαρμογή σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε ως κομβικής σημασίας την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, ώστε να είναι αποτυπωμένο το φυσικό περιβάλλον της χώρας και ξεκάθαρες οι χρήσεις γης, ενώ με τον νέο νόμο της ανακύκλωσης «ανοίξαμε την πόρτα στην κυκλική οικονομία που είναι μία οικονομία χωρίς έντονες εκπομπές άνθρακα. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και ως κυβέρνηση θα ανακοινώσουμε τους επόμενους μήνες τη δημόσια πολιτική για την κυκλική οικονομία, ενώ ως ΥΠΕΝ έχουμε ήδη έτοιμο το νέο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που αφορά σε όλες τις περιοχές Natura 2000 της χώρας».
Τέλος, προανήγγειλε μεγάλη νομοθετική παρέμβαση σχετικά με τη διαχείριση των ρεμάτων, ενώ έως τον Μάρτιο 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι Χάρτες Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι έτοιμοι από το 2015.
«Την επόμενη χρονιά θα καταγραφεί μία μεγάλη στροφή και της οικονομίας και της κοινωνίας στα θέματα του περιβάλλοντος η οποία θα συνδέεται με την νέα προοπτική που σχεδιάζουμε για τη χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ και ανακοίνωσε ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2018, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις για την νομοθεσία της κλιματικής αλλαγής και το εμπόριο των αερίων του θερμοκηπίου, θα υπάρξει σχετικό νομοθετικό κείμενο και στη χώρα μας.