«Οι προληπτικές αντιπυρικές δράσεις του ΥΠΕΝ για τα δασικά οικοσυστήματα, συνέβαλαν στη μείωση των καμένων εκτάσεων το 2017 κατά 40%», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος σε απάντηση που έδωσε σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Γεώργιου-Δημητρίου Καρρά, ενώ συνεχάρη τα στελέχη της Πυροσβεστικής, στα οποία στηρίχτηκε το έργο της πυρόσβεσης. Επίσης, για τις δράσεις αποκατάστασης καμένων εκτάσεων, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι "έχουν εξασφαλιστεί, από το ΠΑΑ, 101,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να προκηρύσσονται μέσα στο 2017".
Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ανακριτικού του Πυροσβεστικού Σώματος, «από τις φετινές πυρκαγιές, το 32,11% οφείλεται σε αμέλεια και το 50,49% σε πρόθεση, δηλαδή το 82,6% είναι από ανθρώπινο παράγοντα και δεν είναι από κάποιο φυσικό φαινόμενο, το οποίο η πρόληψη θα μπορούσε να προλάβει πέρα από τα μέτρα αστυνόμευσης».
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που το υπουργείο έλαβε πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Ειδικότερα, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι δόθηκαν έγκαιρα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την υπερωριακή και βραδινή εργασία των υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών και στους υπαλλήλους γενικής διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, για σκοπούς δασοπροστασίας. Από τον Ιανουάριο του 2017, εξασφαλίστηκαν 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για το ειδικό πρόγραμμα πρόληψης λαθροϋλοτομίας, δηλαδή για την παρουσία δασικών υπαλλήλων όλη τη χρονιά μέσα στο δάσος για προστατευτικούς λόγους. Το Μάιο 2017 εξασφαλίστηκαν 1,62 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας, που αφορά τη διάνοιξη, συντήρηση και βατότητα των δασικών δρόμων. Εξασφαλίστηκαν πιστώσεις της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, 2,2 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών για τη φετινή περίοδο, ώστε να βρίσκονται στα δάση και να προβαίνουν σε καθαρισμούς. Παράλληλα δόθηκαν περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για τον καθαρισμό δασών.
Όπως είπε, «τρέχουν» επίσης παλιά έργα αντιπυρικής προστασίας και διάνοιξης δρόμων από το παλιό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αξίας 10,5 και 4,82 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, ενώ όπως έκανε γνωστό, μέσα στο 2017 θα προκηρυχθεί πρόγραμμα 59 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας πυρκαγιών, μέσα από το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που αφορά την πρόληψη της επόμενης χρονιάς.
Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι «το ΥΠΕΝ χρηματοδοτεί το πρόγραμμα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), το οποίο δίνει πληροφορία για την διαθέσιμη καύσιμη ύλη για να παρθούν προληπτικά μέτρα, αλλά και άμεσα για την καμένη έκταση μετά την πυρκαγιά».
Όσον αφορά το θέμα της αποκατάστασης των εκτάσεων μετά από πυρκαγιές, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «η έκδοση της εγκυκλίου «Ενέργειες που ακολουθούνται μετά από πυρκαγιά στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας» είναι η πρώτη εγκύκλιος που θέτει μικρότερο χρόνο από τη νομοθεσία για την εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και αναδάσωσης».
«Αποτέλεσμα αυτού ήταν στον Κάλαμο, να έχουν ολοκληρωθεί σε έναν μήνα απ'' τη διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, μελέτες 4 εκατομμυρίων ευρώ, και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας να έχει εγκριθεί διάθεση πόρων 4 εκατομμυρίων και να υλοποιείται ήδη το έργο προστασίας των οικισμών στην Ανατολική Αττική, το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «με αυτή την πρωτοβουλία θα έχουμε τις επόμενες μέρες κήρυξη αναδασωτέων στη Ζάκυνθο, όπου αμφισβητήθηκε το ιδιοκτησιακό και συζητήθηκε έντονα σε συνάρτηση με το θέμα της πυρκαγιάς».
Επίσης, για τις δράσεις αποκατάστασης καμένων εκτάσεων, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι «έχουν εξασφαλιστεί, από το ΠΑΑ, 101,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να προκηρύσσονται μέσα στο 2017. Είναι προφανές ότι υπάρχει πληθώρα εργαλείων και θα ενσωματώσουμε και άλλα στην προληπτική πολιτική, όπως και θα αξιολογήσουμε τη λειτουργία του συστήματος πολιτικής προστασίας για να είμαστε έτοιμοι για το 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο δασικής πολιτικής και νομοθεσίας, που συμβάλλει στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Sooc