Σ. Φάμελλος: Aπαράβατο κριτήριο της διαπραγμάτευσης η ενίσχυση της εργασίας

Σ. Φάμελλος: Aπαράβατο κριτήριο της διαπραγμάτευσης η ενίσχυση της εργασίας

"Δεν διαπραγματευόμαστε για να δημιουργήσουμε προβλήματα στην Ελληνική κοινωνία, αλλά για να τα προλάβουμε και να τα αναστείλουμε. Συζητάμε μόνο πολιτικές οι οποίες μπορούν να αποτελούν ενιαία πρόταση, να ισορροπήσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να δημιουργήσουν εργασία", δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι "απαράβατο κριτήριο όλων των συζητήσεων με τους δανειστές είναι η βελτίωση ο πολλαπλασιασμός της εργασίας και του κοινωνικού οφέλους, γι'' αυτό αναζητούμε τα καλύτερα δυνατά εργαλεία, χωρίς επιπλέον δημοσιονομικό κόστος".

Ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε, επίσης, ότι είναι παράδοξη η στάση της Αντιπολίτευσης, η οποία πιέζει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διεκδικεί την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Και, μάλιστα, "χωρίς να καταθέτει στη δημόσια σφαίρα καμία πρόταση. Αντί, λοιπόν, να κρύβονται ή να κάνουν εκ του ασφαλούς τα κοκοράκια της Αντιπολίτευσης, ας πουν δημόσια την πρότασή τους, ας προτείνουν κάτι απέναντι στον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Εμείς, έχουμε αναλάβει την ευθύνη απέναντι στη χώρα, καιρός να το πράξει και η Αντιπολίτευση".

Συνεπώς, η πολιτική, κοινοβουλευτική και κοινωνική ευθύνη όλων των δημοκρατικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης είναι δεδομένη, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν για χρόνια τη χώρα. Ωστόσο, η στάση τους έως σήμερα συνηγορεί στην υπόθεση ότι "ασχολούνται μόνο με τη διεκδίκηση και την επιστροφή στις καρέκλες της εξουσίας. Γι'' αυτό δεν ψήφισαν μέτρα, όπως η εφάπαξ καταβολή της 13ης σύνταξης, ούτε στηρίζουν τον αναπτυξιακό νόμο και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας".

Ο Αν. ΥΠΕΝ διευκρίνισε, επίσης, ότι ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι η αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή είναι προϋπόθεση για την κύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, όπως εμφάνισαν κάποια χθεσινά δημοσιεύματα παραποιώντας τις δηλώσεις του. Αλλά κατέθεσε την πάγια κοινοβουλευτική και δημοκρατική υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης, να καταθέτει στην κοινοβουλευτική συζήτηση προς όλα τα κόμματα (του δημοκρατικού τόξου) τις προτάσεις της και να επιδιώκει συνθέσεις.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα σχετικά με τις συζητήσεις και συνεδριάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: "Κατανοώ ότι η πρακτική της Αριστεράς είναι διαφορετική από ό,τι ίσχυε στην χώρα, τα τελευταία χρόνια. Εμείς συνηθίζουμε να ενημερώνουμε την κοινοβουλευτική μας ομάδα για την πορεία της διαπραγμάτευσης, να επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις μας, να συζητάμε με την κοινωνία και να φέρνουμε στο κοινοβούλιο την καλύτερη δυνατή πρόταση. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε διαφορετικά, διότι η κοινωνία δεν μας έχει εξουσιοδοτήσει να υιοθετήσουμε προτάσεις που θα της δημιουργούσαν πρόβλημα. Εξάλλου, ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία έχουν από τη φύση τους τα στοιχεία της συναίνεσης και της πλειοψηφίας".

Ερωτηθείς για την πορεία της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ο Αν. ΥΠΕΝ, επανέλαβε ότι η κύρωσή τους θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, διότι χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, ούτε το δάσος μπορεί να προστατευθεί, ούτε και οι επενδύσεις. Επεσήμανε, δε, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν ανάρτηση μόλις στο 1% της Επικράτειας, στο οποίο αντιστοιχούσαν 5.500 χιλιάδες αντιρρήσεις, τις οποίες δεν εξέτασαν ποτέ.

Με δεδομένο ότι οι Δήμοι της χώρας έχουν ανταποκριθεί στην υποβολή των οικιστικών περιγραμμάτων, μόλις σε ποσοστό 40%, οι πολίτες που ανήκουν στο 60% των Δήμων που δεν έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση, ως όφειλαν, θα μπορούν να πάρουν βεβαίωση από την υπηρεσία δόμησης και να εξαιρεθεί η ιδιοκτησία τους τους από τον δασικό χάρτη, ως εντός σχεδίου, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Ως προς τις αναδασωτέες περιοχές, η τροπολογία που κατέθεσε ήδη το ΥΠΕΝ στη Βουλή και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει την εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων με άρση της αναδάσωσης από τα Δασαρχεία, πριν από την κύρωση των δασικών χαρτών, ως όφειλαν. Επίσης, θα υπάρξει ΚΥΑ η οποία θα διορθώνει πρόδηλα λάθη των χαρτών, που σε πολλές περιοχές συνδέονται με τις αγροτικές επιδοτήσεις, και θα δίνει τη δυνατότητα γεωργικής χρήσης σε εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν το 2007 και ήδη καλλιεργούνται και είναι ενταγμένες στον ΟΣΔΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία Sooc